Erhverv

Lønnings-jackpot til Tivoli-toppen - fik en fjerdedel af overskuddet

Tivolis direktion fik et solidt lønhop i 2014 og forlystelseshavens to topmænd fik tilsammen, hvad der svarer til over en fjerdedel af årets overskud. Fuldt fortjent, mener bestyrelsesformand for Tivoli, Jørgen Tandrup.

Artiklens øverste billede
Tivolis topchefer kunne strække armene i vejret, da de fik den højest mulige bonus i 2014.

Tivolis topchefer kunne for 2014 notere sig et solidt lønhop, da klokken ringede i form af fuld bonus oven i grundlønnen. Det udløste en lønstigning på over 20 pct. til direktionen, mere end aktionærerne har fået i kursgevinst de sidste fem år.

Samlet fik ledelsen i Tivoli, der består af administrerende direktør Lars Liebst og økonomidirektør Claus Dyhr, 12,5 mio. kr. i løn, bonus og pension i 2014, en stigning på 20 pct. fra 2013.

Hovedparten af det spring kommer fra solide hop i bonusserne, der kommer oven i den faste grundløn. Claus Dyhr har fået 2 mio. kr. mod 1,5 mio. kr. i 2013 og Lars Liebst kunne notere et bonushop på 1 mio. kr. til 4,2 mio. kr. i året.

»Ledelsen har en fast grundløn og så en bonusordning, der alene knytter sig til udviklingen i resultaterne. Så det er ren matematik, hvad bonussen bliver. I 2014 var resultatet så godt, at det udløste den maksimale bonus på en årsløn,« siger bestyrelsesformand for Tivoli, Jørgen Tandrup, og fortsætter:

»Vi synes, det er et fornuftigt niveau. Når det går godt vel at mærke. Er der år, hvor de ikke lever op til målene, så er aflønningen markant lavere. Det er sket før i tiden. Men så er der år som 2014, hvor alt er lykkedes, og så får ledelsen også en relativt høj løn.«

Vi synes, det er et fornuftigt niveau. Når det går godt vel at mærke. Er der år, hvor de ikke lever op til målene, så er aflønningen markant lavere.

Bestyrelsesformand for Tivoli, Jørgen Tandrup

Mens ledelsens aflønning er steget med 20 pct. i 2014 og med markante 150 pct. siden 2010, er aktionærerne ikke blevet ligeledes begavet. Aktierne i Tivoli, der er noteret på Københavns Fondsbørs, steg i 2014 med 2 pct. og er siden starten af 2010 steget med blot 7 pct. Der er ingen sammenhæng mellem den værdi, ledelsen skaber for aktionærerne, og så bonussen til ledelsen i den gamle have.

»Det er klart, at vi gerne ser, at der er en sammenhørighed mellem afkastet til aktionærerne og afkastet til ledelsen. Afkastet fra en virksomhed skal jo gerne fordeles mellem dem, der bidrager til det daglige, altså ledelsen, og så dem, der bidrager til kapitalen, altså aktionærerne,« siger formand for Dansk Aktionærforening Niels Mengel og fortsætter:

»Men Tivoli er en lidt speciel aktie.«

Tivoli er en lidt speciel aktie

Formand for Dansk Aktionærforening, Niels Mengel

Det hænger sammen med, at Chr. Augustinus Fabrikker Aktieselskab og Skandinavisk Holding, der er ejet af førstnævnte, sidder på 57,2 pct. af aktierne. Resten af aktierne er i folkehænder, da en post på 10 styk aktier i Tivoli giver et sæsonkort, hvilket giver mange passive aktionærer.

Derfor er der meget lidt handel i Tivoli-aktier på børsen. Det er en del af baggrunden for, at Tivolis ledelses aflønning ikke er afhængig af aktionærernes ditto og hvorfor bonussen er så stor.

»I mange andre virksomheder har man en aktiebaseret løn, optionsordninger, warrants eller andet. Men aktierne i Tivoli er ikke særligt velegnede til at basere løn ud fra, for det bliver et meget tilfældigt målepunkt. Så vi har fravalgt optionsordninger og den slags. Derfor er den maksimale kontante bonus til ledelsen også relativt høj i forhold til, hvad man ser i andre virksomheder,« siger Jørgen Tandrup.

Relativt høj er lønnen til ledelsen også i forhold til resultaterne. Siden 2010 har aflønningen til direktionen svaret til over en tredjedel af det samlede nettoresultat og i de seneste to år har ledelsen haft en løn, der svarer til over en fjerdedel af nettoresultatet.

Til sammenligning ligger Gyldendals ledelse, der har samme ejere, nogenlunde samme omsætning og et højere resultat, med en løn på omkring 10 pct. af nettoresultatet. Hos et selskab som Brd. Hartmann, der har samme markedsværdi som Tivoli, ligger procentdelen på godt 5.

»Lønningerne i relation til overskuddet er en stor andel. Men det er valgt med omhu. Tivoli har en lang række såkaldte gratis glæder, der belaster regnskabet, men som ledelsen ikke kan gøre noget ved, fordi vi ikke vil ændre på det,« siger Jørgen Tandrup.

Tivoli har en lang række såkaldte gratis glæder, der belaster regnskabet, men som ledelsen ikke kan gøre noget ved, fordi vi ikke vil ændre på det.

Bestyrelsesformand for Tivoli, Jørgen Tandrup

De gratis glæder dækker over ting som symfoniorkestret, fredagsrock og Tivoli-garden, som gæsterne ikke betaler ekstra for. Derfor giver de et dundrende underskud - 53 mio. kr. i 2014 under posten "underholdning".

»Det er ting, som ledelsen ikke kan lave om på, fordi vi i bestyrelsen har valgt, at det er noget, der skal bevares og er en del af Tivolis DNA. Men de skaber en naturlig grænse for - lige meget hvor godt ledelsen gør det - hvor højt overskuddet kan blive,« uddyber Jørgen Tandrup om direktionens løn i forhold til overskuddet.

Tivoli-toppens løn har dog nået det maksimale i 2014 og selv med fortsat fremgang vil den ikke blive højere. Faktisk havde bestyrelsen ikke forventet, at den ville komme til at udbetale den maksimale bonus, fortæller Jørgen Tandrup.

»Dette her er maks-bonus, så selvom Tivoli tjener tre gange så mange penge, så er dette her stadig niveauet. Det var det niveau, vi lagde, da vi lavede bonusordningen for tre år siden. Men lad mig sige det sådan, at vi nok ikke havde forventet, at overskuddet før skat ville stige til over 50 mio. kr.,« siger Jørgen Tandrup og fortsætter:

»Men Lars Liebst har nået det mål, der blev sat op. Så han skal have denne her bonus, og den er ham vel undt. Men hvis overskuddet falder, så kan han selvfølgelig falde i løn igen.«

Denne artikel er en oplåst abonnementsartikel. Ønsker du fuld adgang til alle øvrige artikler i Finans’ abonnementsunivers, kan du helt uforpligtende få 40 dages gratis adgang ved at klikke her.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.