Advokater retter sigtekornet mod OW Bunkers topledelse
OW Bunkers tidligere topchef og formandskab er i søgelyset i en advokatredegørelse, som fastslår, at der er basis for at rejse erstatningskrav efter kollapset i OW Bunker.
OW Bunkers tre tidligere topfigurer, topchef Jim Pedersen, formand Niels Henrik Jensen og næstformand Søren Johansen, spillede en nøglerolle i et centralt forløb, som udspandt sig måneden før, virksomheden gik ned.
Det afdækker en redegørelse, som flere investorer med ATP og PFA i spidsen har fået advokatfirmaerne Accura og Bruun & Hjejle til at lave i bestræbelserne på at rejse en eller flere erstatningssager for de enorme tab, som konkursen førte med sig.
Advokatredegørelsen slår ned på to centrale datoer i oktober sidste år. Den 16. oktober blev der ifølge redegørelsen holdt ikke mindre end tre interne møder i OW Bunker, fordi der var opstået et tab på 103 mio. kr. (14,8 mio. dollars) i divisionen Far East Russia, og fordi der manglede 350 mio. kr. (50 mio. dollars) i likviditet.
OW Bunkers bankforbindelser blev ikke kontaktet, fordi man vurderede, at de sandsynligvis ikke ville låne selskabet flere penge. Tidligere topchef Jim Pedersen oplyste på et af møderne, at det kunne være livstruende for OW Bunker, hvis udviklingen fortsatte. Der blev udarbejdet en liste over medarbejdere med insiderviden, og både bestyrelsesformand Niels Henrik Jensen og næstformand Søren Johansen optræder på den. Det indikerer ifølge Accura og Bruun & Hjejle, at bestyrelsens frontfigurer - ligesom Jim Pedersen - på dette tidspunkt kendte til selskabets problemer.
Alligevel udsendte OW Bunker ikke en fondsbørsmeddelelse, og problemerne blev heller ikke nævnt, da der ugen efter - den 23. oktober - blev udsendt en regnskabsmeddelelse for årets tredje kvartal. Advokaterne fastslår, at den regnskabsmeddelelse var fejlbehæftet i væsentlig grad, fordi den fastslog, at det maksimale tab fra virksomhedens Risk Management-afdeling ikke kunne overstige 24,5 mio. dollars. Kort tid senere nåede det op på 150 mio. dollars.
Ifølge advokatredegørelsen har Jim Pedersen og de øvrige direktionsmedlemmer på mødet den 16. oktober gjort sig skyldig i forsæt eller uagtsomhed, og den manglende kommunikation af problemerne til offentligheden er en overtrædelse af værdipapirhandelsloven. Det er en ekspert enig i.
»Jeg vil umiddelbart sige, at det burde være videregivet til markedet, og spørgsmålet er, om man allerede den 16. oktober skulle have drejet nøglen om, fordi man havde nået det såkaldte håbløshedstidspunkt, hvor al videre drift er nyttesløs, og hvor man kører videre for kreditorernes penge og risiko,« siger Lars Bo Langsted, professor på Aalborg Universitet.
Altor, Søren Johansen, Niels Henrik Jensen og Jim Pedersen vil ikke udtale sig.
Denne artikel er en oplåst abonnementsartikel. Ønsker du fuld adgang til alle øvrige artikler i Finans’ abonnementsunivers, kan du helt uforpligtende få 40 dages gratis adgang ved at klikke her.