Sydbank: Vestas-ordre er en usædvanlig godbid
Vestas skal levere 116 møller til en britisk havmøllepark, og det er en ordre, der luner mere end normalt.
Dels skal møllernes leveres i 2017, dels står Vestas til at score den samlede gevinst, selvom der er tale om havmøller.
Vestas og Mitsubishi har et fællesejet selskab inden for havvindkraft og deles normalt om indtægterne, men fordi E.on har valgt Vestas' mindre havmølle fungerer det i stedet sådan, at Vestas sælger møllen til MHI Vestas Offshore Wind, der så sælger møllen videre til E.on. Det betyder, at indtægterne alene tilfalder Vestas, der dog ikke får nogen serviceaftale på møllerne.
- Det er en godbid, som Vestas Wind Systems ikke skal blive alt for forvente med. Det ligger i kortene, at den mølle MHI Vestas kommer til at sælge i altovervejende grad er V164-8 MW-møllen, siger analytiker hos Sydbank Jacob Pedersen til Ritzau Finans.
Vestas fortæller ikke i sine regnskaber, hvordan marginerne på selskabets forskellige møller ser ud, men typisk er der flere penge at tjene på møller, som opsættes på havet, fordi risiciene ligeledes er større.
- Alt andet lige vil jeg forvente, at de ordrer man får på havmøller har en højere indtjening. Og risikoen er lav, for opstillingsrisikoen kommer til at ligge hos MHI Vestas Offshore Wind, siger Jacob Pedersen.
Han mener i øvrigt, at det er et plus, at møllerne skal leveres efter 2016.
- Det er en stor ordre, og det giver et kick i ordrebogen, omsætningen og indtjeningen, og det er selvfølgelig positivt. Dem, der følger med, ved også godt, at sigtbarheden i USA efter 2016 er meget lav (det er uvist, hvor stort det amerikanske vindmøllemarked bliver, red.), og derfor er det ganske fint at have 400 MW liggende til 2017, siger Jacob Pedersen.
MHI Vestas' største offshoremølle er på 8 MW, men Vestas har solgt sin V112-3,45MW-mølle til E.on i Storbritannien. Projektet, kaldet Rampion, er på 400 MW.
Vestas stiger mandag middag med 2,3 pct. til 334,10 kr.
ritzau FINANS