Erhverv

Mitsubishi er klar til at give historisk krigsundskyldning efter "ren rædsel"

Det japanske konglomerat brugte under Anden Verdenskrig amerikanske krigsfanger som tvangsarbejdere.

Artiklens øverste billede
Yukio Okamoto, medlem af bestyrelsen for Mitsubishi Materials og tidligere rådgiver for Japans premierminister (til venstre) og Hikaru Kimura, Senior Executive Officer for Mitsubishi Materials trykker hånd med den 94 år gamle krigsveteran James Murphy, og har dermed givet sin officielle undskyldning for brug af amerikanske krigsfanger under Anden Verdenskrig.

Det japanske firma Mitsubishi står klar med en historisk undskyldning for at have brugt amerikanske krigsfanger i tvangsarbejde under Anden Verdenskrig.

Det skriver BBC.

En chef fra selskabet vil give en formel undskyldning til den tidligere krigsfange James Murphy og til pårørende til andre tidligere fanger.

Mitsubishi bliver angiveligt det første japanske firma til at give en formel undskyldning til de krigsfanger, der blev udnyttet under krigen.

- Vi håber, at dette vil få andre selskaber til at følge trop og gøre det samme, siger rabbiner Abraham Cooper fra Simon Wiesenthal Centret.

Ifølge nyhedsbureauet AFP tvang Mitsubishi-konglomeratet omkring 900 amerikanske krigsfanger til at arbejde. Japanske selskaber udnyttede også koreanere og kinesere under krigen.

94-årige James Murphy, der skal modtage undskyldningen, arbejdede ifølge amerikanske medier et år i en kobbermine under krigen. Han har kaldt oplevelsen "ren rædsel".

Murphy er en af to nulevende amerikanere, der var udsat for tvangsarbejde i Japan, og som man har kunnet finde frem til i dag - syv årtier efter Anden Verdenskrig.

- Hr. Murphy vil repræsentere alle de amerikanske krigsfanger, der blev tvunget til at arbejde i firmaets daværende miner i Japan, oplyser en talsmand fra Mitsubishi ifølge AFP.

Det står ikke klart, hvorfor Mitsubishi vælger at undskylde netop nu, konstaterer både BBC og AFP.

Den japanske regering undskyldte først for fem år siden for brugen af amerikanske krigsfanger som tvangsarbejdere, skriver AFP.

/ritzau/

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.