Erhverv

Svineproducenter lider milliardtab

De danske svineproducenter taber 1,6 mia. kr. i år. Selv den bedste fjerdedel af producenterne taber nu penge på at producere grise.

Artiklens øverste billede
I år taber de danske landmænd i gennemsnit 81 kr. pr. produceret gris.

De danske svineproducenter er ved at forbløde økonomisk. I gennemsnit taber landmændene i år 81 kr. pr. produceret slagtesvin. Det svarer til et tab på 1,6 mia. kr. for hele branchen.

Den bedste fjerdedel af svineproducenterne ventes i år at få et underskud pr. produceret gris på i gennemsnit 28 kr. Det fremgår af en endnu ikke offentliggjort rentabilitetsanalyse fra brancheorganisationen Landbrug & Fødevarer, L&F.

»Det ser virkelig skidt ud. Svinekødspriserne har de seneste måneder været lavere end ventet. Derfor bliver branchens tab tilsvarende større,« forklarer Finn Udesen, afdelingschef i L&F.

I maj ventede L&F, at landmændene i gennemsnit ville tabe 65 kr. pr. produceret gris. Nu viser det sig, at underskuddet bliver endnu større, og 2015 ser dermed ud til at blive det dårligste år for svineproducenterne siden 2008.

»Situationen er alvorlig, når selv den bedste fjerdedel af producenterne i gennemsnit taber penge på at producere grise. Tidligere vekslede økonomien mellem gode og dårlige perioder, men nu har vi haft en meget lang årrække med stort set kronisk dårlig økonomi,« påpeger Finn Udesen.

Det ser virkelig skidt ud.

Finn Udesen, afdelingschef i L&F

Beregninger fortaget af Finans viser, at de danske svineproducenter de seneste 13 år i gennemsnit har tabt 54 kr. pr. produceret gris. Det svarer til et samlet tab på 14,5 mia. kr. Kun i et enkelt år - 2006 - har gennemsnitsproducenten haft overskud.

Den meget lange nedtur skyldes blandt andet flere tilfælde af sort uheld. Således er perioder med høje svinekødspriser blevet ødelagt af meget høje foderpriser. Derudover har Ruslands boykot af vestlige fødevarer været en katastrofe for svineproducenterne. Alene i 2014 kostede boykotten sektoren 4 mia. kr.

Branchens nedtur skyldes imidlertid også visse foruroligende strukturelle ændringer.

»Tidligere faldt produktionen ret hurtigt, når økonomien var dårlig. Sådan er det ikke længere. I både Vesteuropa, USA, Canada og Brasilien er svinebedrifterne blevet så store, at bankerne lader dem køre videre - også i krisetider - fordi tabene ved en lukning vil være meget store. Man udskifter muligvis ejeren, men produktionen fastholdes. Samtidig ser vi meget høje produktivitetsstigninger i en række lande, hvilket også øger udbuddet af svinekød,« forklarer Finn Udesen.

Et gennemsnitligt underskud på 81 kr. pr. gris er fuldstændig forfærdeligt.

Henrik Mortensen, formand i Landsforeningen af Danske Svineprocucenter

I både USA og Rusland er antallet af producerede slagtesvin i år øget 8 pct. Der er nu 68 mio. grise i de amerikanske stalde, hvilket er ny rekord.

Også i Danmark vokser produktionen af grise og sætter rekord i år - trods den elendige driftsøkonomi.

»Et gennemsnitligt underskud på 81 kr. pr. gris er fuldstændig forfærdeligt. Tilmed kan vi se, hvordan produktionen omkring os bliver ved med at vokse, hvilket lægger endnu større pres på priserne. Det er en ond cirkel, og politikerne i EU bør aktivt forsøge at kortslutte den ved at indføre en ophugningsstøtte, så vi kan få lukket nogle stalde og reduceret produktionen i Europa,« mener Henrik Mortensen, formand i Landsforeningen af Danske Svineprocucenter.

L&F venter, at svineproducenterne i 2016 i gennemsnit vil tabe 47 kr. pr. gris.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.