Erhverv

Direktør efter tøjportal-konkurs: »Siden bliver oppe, vi trækker ikke bare stikket«

Christian Wylonis, direktør og medstifter for Fitbay, bekræfter, at selskabet er gået konkurs. For blot to uger siden var armbevægelserne store.

Artiklens øverste billede
»Det er ikke fordi, jeg har løjet om vores tal: Vores tal har været gode, men vi har ikke kunnet sikre den nødvendige finansiering,« siger Christian Wylonis, adm. direktør i nu konkursramte Fitbay ApS, der ses siddende til højre.

Det ambitiøse og meget medieomtalte danske startup Fitbay er gået konkurs.

Det oplyser Sø- og Handelsretten fredag.

»Hvor skal jeg starte?« siger Fitbays direktør og stifter Christian Wylonis over telefonen fredag.

»Sådan er det med iværksætterselskaber. Nogle gange er der rigeligt med kapital og andre gange ikke. Her er vi blevet tvunget til at lave en restrukturering af selskabet.«

Fitbay er en slags socialt medie for tøj. Brugerne tager billeder af sig selv, skriver deres kropsmål ned og finder andre med samme tøjsmag. Fitbay tjener penge ved at vise links til konkrete tøjbutikker og så trække en provision, når brugerne klikker videre - en såkaldt affiliate model.

Men det er altså forbi nu.

»Jeg kan bekræfte, at Fitbay ApS er gået konkurs,« siger Christian Wylonis.

»Men Fitbay er et amerikansk selskab, så siden kører derfor videre, men under nye omstændigheder. Siden bliver oppe, vi trækker ikke bare stikket.«

Selskabet går konkurs. Hvordan kan I drive det videre?

»Det er udviklingskontoret i Danmark, der går konkurs. Det amerikanske selskab kører videre,« siger Christian Wylonis, og peger på, at Fitbay ApS er et datterselskab af amerikanske Fitbay Inc i Delaware, USA.

Det amerikanske selskab fungerer som et holdningselskab, og så godt som alle aktiviteterne lå i den danske forretning, hvor der var 12 ansatte. Fitbay ApS tabte lidt over en million kr. sidste år før skat, fremgår det af det seneste regnskab.

Christian Wylonis, adm. direktør for Fitbay.

Medierne har ellers givet det nu krakkede Fitbay masser af medvind. Amerikanske Forbes omtalte selskabet som et lovende nordisk startup, der »fjerner frustrationerne, når man skal finde tøj«, fordi man automatisk matcher med folk, der har samme stil og størrelse. Det fremgår af samme artikel fra den 23. oktober - altså for omkring to uger siden - at Fitbay havde rejst to mio. dollars, ca. 12,5 mio. kr.

I april sagde du til Finans , at »antallet af aktive brugere vokser mellem 40 og 60 pct. om måneden«, og for to uger siden sagde du til Børsen, at I havde »en kvart million brugere,« og det lød som et selskab i vækst. Hvad er der sket?

»De ting er stadig korrekte. Som iværksætterselskab så er vi afhængige af ekstern finansiering. Og i øjeblikket var det umuligt at få penge til at holde Fitbay ApS kørende,« siger Christian Wylonis.

Men der er vel en grund til, at I ikke kunne rejse flere penge?

»Det er helt rigtigt. Men jeg kan ikke udtale mig mere om det. Jeg skylder alle at komme med hele historien, og nu er vi i gang med en restrukturering. Jeg står ved de udtalelser, som jeg har sagt tidligere. Det er ikke fordi, jeg har løjet om vores tal: Vores tal har været gode, men vi har ikke kunnet sikre den nødvendige finansiering.«

Jeg skylder alle at komme med hele historien, og nu er vi i gang med en restrukturering. Jeg står ved de udtalelser, som jeg har sagt tidligere. Det er ikke fordi, jeg har løjet om vores tal: Vores tal har været gode, men vi har ikke kunnet sikre den nødvendige finansiering.

Christian Wylonis, adm. direktør for det konkursramte Fitbay ApS.

Pernille Bigard, advokat og en af landets førende indenfor konkursret, slår fast, at man godt kan køre dele af forretningen videre, selvom man er under konkursbehandling. Hvis holdingselskabet ejer rettighederne til hjemmesiden, er det helt efter bogen.

»Det slags ser vi også i situationer, hvor franchisetagere ikke kan få forretningen til at løbe rundt, hvorefter hovedselskabet overtager driften. Det afgørende er, at kurator tager stilling til, om alt er sket, som det skulle: At f.eks. rettighederne til at drive hjemmesiden rent faktisk ligger i holdningsselskabet – og ikke i det konkursramte danske selskab.«

Forsvarsadvokat med særlig ekspertise i konkurser, Morten Bjerregaard, bekræfter, at retten tirsdag har udpeget ham som kurator.

»Vi er ved at undersøge de nærmere årsager til konkursen,« siger han, og kreditorerne modtager »en orientering mandag.«

Han afviser at give yderligere kommentarer.

Flere prominente personer fra det danske investormiljø har spyttet penge i det nu fallerede selskab. Jesper Buch, der står bag succesen Just Eat og optræder i DRs iværksætterprogram Løvens Hule, investerede sammen med den svenske venturefonden Creandum mindst 12 mio. kr. i selskabet.

Partner i Creandum Martin Hauge afviser imidlertid at give »et specifikt tal«.

»Virksomheden performede ikke, som vi ønskede, men sådan er vilkårene i venturemarkedet. Det er den risiko, man løber, når man investerer i startups,« siger Martin Hauge.

Men hvad er planen – opstår der et nyt selskab ud af asken?

»Det er et rigtig godt spørgsmål. Et rigtig godt spørgsmål,« siger Martin Hauge.

Fitbay ApS 2013/14
Bruttofortjeneste 2.974.549
Personaleomkostninger -3.733.457
Driftsresultat -972.597
Resultat før skat -1.033.544
Årets resultat -820.740

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.