Erhverv

Da naboen blev myrdet slog kokabonde sig på kakao

Der er væsentlig mindre dramatik i tilværelsen som kakaodyrker. Men det kan være en bedre forretning end at forsyne narkoindustrien.

Artiklens øverste billede
Et medlem af det colombianske narkotikapoliti holder sig for munden, mens et narkolaboratorium bliver brændt ned nær Tumaco i Colombia's sydlige region Narino, tæt på grænsen til Ecuador.

Landmænd i flere sydamerikanske lande har tidligere erhvervet sig ved produktion af kokaplanter til produktion af kokain, men en hverdag med mord på menuen samt et program fra regeringerne i landene omkring Andesbjergene har fået flere landmænd til at skifte til produktion af kakao.

Det skriver Bloomberg News, som fremhæver, at priserne på kakao, som anvendes til produktion af chokolade, er steget på de internationale markeder, hvilket øger indtjeningen hos landmændene.

Den colombianske landmand German Sanchez udtaler, at han får 6.800 pesos svarende til 16 kr. per kilo kakaobønner sammenlignet med 5.000 pesos sidste år og 3.000 pesos i 2012. Kakao-futuren er steget med 39 pct. over de seneste tre år, hvilket er en periode med markante fald til næsten alle andre råvarer.

Bloombergs råvareindeks, som ikke inkluderer kakao, er i samme periode er faldet med 40 pct.

Colombianske soldater bevogter en beboelse i nærheden af en kokamark. I et forsøg på at stoppe produktionen til narkoindustrien har myndighederne kørt et program, hvor man har betalt bønder for at rydde markerne.

Prisen på kakao er også understøttet af forsyningsproblemer i Vestafrika, som tegner sig for cirka 70 pct. af verdens forsyning.

Yderligere har tørt vejr relateret til den stærkeste El Nino siden 1997-1998 også ramt afgrøderne - primært i Ghana, der er verdens næststørste producent.

German Sanchez har skiftet afgrøde som følge af en masse blodsudgydelser kulminerende med, at naboen blev dræbt og i kølvandet af dette tog han beslutningen og skiftede til kakaobønneproduktion.

Han blev også tilskyndet af et statsligt program, der støtter overgangen til produktion af kakao.

Overgangen er også støttet af det amerikanske agentur for international udvikling (USAID), som begyndte sit program i Peru for 20 år siden.

Siden 2002 har USAID investeret 620 mio. dollar eller 4,3 mia. kr. i at bistå landet i at erstatte de mere end 80.000 hektar med ulovlige kokaplanter med lovlige alternativer.

Aktiefokus

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.