Erhverv

Solcellemarkedet ramt af formørkelse

Det er blevet for bureaukratisk, mener Dansk Solcelleforening. Men borgerne har også fået større sikkerhed, svarer Energinet.

Artiklens øverste billede
Etableringen af private solcelleanlæg er stort set gået i stå.

Det private solcellemarked i Danmark er tæt på at være ikke-eksisterende, selv om der netop er åbnet for ansøgninger til en ny pulje med forhøjet tilskud.

Puljen er denne gang på 53,4 MW, men kun de 20 MW stammer fra den nye pulje. De resterende 33,4 MW er overskud fra efterårets pulje, fordi kun cirka 15 pct. af puljen dengang blev udnyttet.

Dengang var betalingen for overskydende strøm på 1,02 kr., men i den nye pulje er betalingen kun på 88 øre per kilowatttime.

»En del af forklaringen er, at tilskuddet gradvist er blevet sat ned. Men en anden væsentlig forklaring er, at det er blevet mere besværligt at få lov til at opsætte et solcelleanlæg. Ansøgningsproceduren er blevet så bureaukratisk, at det kan holde folk fra at søge,« mener Flemming Kristensen, der er formand for Dansk Solcelleforening.

Han kalder interessen for efterårets solcellepulje for skuffende.

Samtidig vurderer han, at det private solcellemarked nærmest er dødt, så der i dag kun etableres store solcelleanlæg som eksempelvis på Lerchenborg Gods ved Kalundborg.

»Der vil også fortsat være et marked for virksomheder,« siger Flemming Kristensen.

En yderligere forklaring er, at der kun kan søges del i puljerne to gange om året.

»Man kan ikke drive forretning på at have åbent to gange om året. Derfor er der også forsvundet masser af job i branchen,« tilføjer Flemming Kristensen.

Hos Energinet.dk lægger Louise Rønne Christensen, der er sektionschef for solcelleadministrationen, ikke skjul på, at det er blevet sværere at søge om at få del i solcellepuljerne. Men hun peger samtidig på, at der også er fordele for forbrugerne.

»De strammere krav er en konsekvens af EU-regler. Men samtidig har forbrugerne fået en bedre beskyttelse, fordi de ved, at de får pengene, når ansøgningen først er blevet godkendt. Der har tidligere været tilfælde, hvor forbrugerne har tabt penge, fordi en solcelleinstallatør havde lovet dem et bestemt afkast, men hvor de så ikke fik anlægget godkendt,« siger Louise Rønne Christensen.

De skærpede krav til ansøgningerne betyder bl.a., at der kun kan søges støtte til anlæg, der endnu ikke er opstillet. Samtidig skal det dokumenteres, at der er indgået en aftale med en solcelleleverandør, hvis man får del i puljen. Det er ikke nok, at boligejeren har indhentet et tilbud på et solcelleanlæg.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.