Ledige skal klædes ordenligt på til jobsamtalen - bogstavelig talt
Ledige skal ikke blot hjælpes med CV og job-ansøgninger. Nu skal de også have rådgivning i, hvordan man bedst klæder sig på til en jobsamtale.
En velskrevet jobansøgning, et langt CV, et stærkt netværk og en god jobsamtale. Det lyder umiddelbart som ingredienserne til at komme i job. Men faktisk kan påklædnig og fremtoning også have betydning for dine chancer for at lande drømmejobbet. Det fortæller stylist og konsulent Liselotte Thygesen, der i samarbejde med fagforeninger tilbyder ledige kurser i, hvordan man bedst klæder sig på til jobsamtalen.
»Omkring 80 pct. af førstehåndsindtryk er nonverbale. Så uanset om man vil det eller ej, sender man et signal med sin påklædning. Derfor er det vigtigt, at det ikke bliver et forstyrrende element,« siger Liselotte Thygesen.
Før i tiden havde fagforeninger ikke ret meget fokus på de lediges påklædning og fremtoning. Det var et sensibelt emne, forklarer Liselotte Thygesen, for de ledige befandt sig jo i en skrøbelig situation, og man ville ikke støde nogen.
Men efterhånden har fagforeningerne altså fået øjnene op for, at påklædning faktisk kan bruges i kampen om jobs.
HK er en af de fagforeninger, Liselotte Thygesen har arbejdet sammen med, og i HK Sydjylland har responsen været positiv, fortæller koordinator Mogens Jessing.
»Jeg deltog selv i kurset for at se, hvad det var, og jeg var positivt overrasket. Der var mange, der aktivt deltog - f.eks. unge mænd, som måske ikke plejer at gå så meget op i påklædning på den måde. Det er noget, vi godt kunne overveje at gøre igen,« siger han.
På Liselotte Thygesens kurser arbejder hun bl.a. med førstehåndsindtryk, hvor kursisterne bliver sat til at tale om, hvordan de oplever hinanden.
Liselotte Thygesen forklarer, at det også handler om, at man afspejler det job, man gerne ser sig selv i.
»Ansøger du f.eks. om en stilling som revisor, som er et detaljeorienteret job, så går det ikke, at du tropper op til samtale og mangler en knap i skjorten. Selvom det virker som en lille ting, så signalerer du, at du som person ikke er detaljeorienteret. Og derfor nok heller ikke vil være det som revisor,« siger hun.