Dårlig stemning kan udløse rygsmerter
Har man et godt forhold til chefen og kolleger, er der mindre risiko for, at man kommer til at døje med ondt i ryggen.
Rengøringsassistenter, chauffører og fabriksansatte har mindre risiko for at få ondt i ryggen og lænden, hvis de har et godt forhold til kolleger og chefer.
Sådan lyder konklusionen i en ny undersøgelse, der er gennemført i et samarbejde mellem Aalborg Universitet, Syddansk Universitet og Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø. Det skriver Avisen.dk.
Undersøgelsen er foretaget blandt 457 ansatte i 15 forskellige virksomheder i rengørings-, fabriks- og transportindustrien.
Generelt spiller det psykiske arbejdsmiljø en væsentlig rolle for medarbejderes rygsmerter, forklarer Tom Bendix. Han er forskningsleder på Videncenter for Reumatologi og Rygsygdomme på Glostrup Hospital og professor emeritus ved Københavns Universitet.
- Psykologiske forhold betyder langt mere end fysiske forhold, når det handler om rygsmerter, siger han til Avisen.dk.
Undersøgelsen viser, at medarbejdere, der syntes, de fik dårlig støtte på jobbet, havde markant forhøjet forekomst af rygsmerter ved meget foroverbøjet arbejde. Omvendt havde medarbejdere, der oplevede god støtte på jobbet, ikke en forhøjet forekomst af rygsmerter.
Ifølge en af de forskere, der står bag undersøgelsen, tyder det på, at et godt arbejdsmiljø med god støtte fra kolleger og nærmeste ledelse kan forebygge rygsmerter blandt medarbejdere med fysisk krævende job.
- Vi ved dog ikke, hvad årsagen er, men man kan forestille sig, at hvis man er rengøringsassistent og en kollega, som man har et godt samarbejde med, har ondt i ryggen, så vil man støtte kollegaen, så kollegaen får mulighed for at tage flere pauser og variere sine arbejdsopgaver, som kan hjælpe mod rygsmerter ved fysisk krævende arbejde, siger professor Andreas Holtermann fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø til Avisen.dk.
I FOA er Berit Jakobsen, der er næstformand for fagforeningens Kost- og Servicesektor ikke overrasket over sammenhængen mellem støtte på arbejdet og rygproblemer. Det ser hun blandt andet hos sine egne medlemmer.
- Der er ingen tvivl om, at rengøringspersonale kan klare jobbet bedre, hvis de får god støtte fra kollegaer og ledelse. Men det gør ikke, at rygsmerterne forsvinder, siger hun til Avisen.dk.
Kilde: Avisen.dk