Røde ører hos Post Danmark efter CPR-bommert: Det måtte ikke ske
5,3 mio. danske personnumre er blevet afleveret til en forkert adresse, selvom de blev sendt med anbefalet brev. Post Danmark kalder det en menneskelig fejl, som man ikke kan gardere sig i mod.
Hos Post Danmark har man røde ører. Det burde ikke kunne lade sig gøre, at et anbefalet brev bliver afleveret forkert. Og det hjælper ikke, at et postbuds fejlevering har været skyld i, at 5,3 mio. personnumre, havnede i forkerte hænder.
»Der er tale om en menneskelig fejl. Desværre kan vi ikke komme det dybere i detaljen, fordi den pågældende medarbejder ikke længere er hos os. Men vi er frygtelig kede af, at det er sket,« siger Morten Nielsen, kommunikationchef i Post Danmark.
I 2015 fik en Post Danmark-ansat afleveret et anbefalet brev fra Statens Serum Institut (SSI) med 5,3 mio. personnumre på to ukrypterede CD’er forkert. Det skulle have været afleveret til Danmarks Statistik, men blev i stedet modtaget og kvitteret for hos det kinesiske firma Chinese Visa Application Centre.
Burde man som afsender ikke være sikker på, at et brev når frem til den rette, når man sender det anbefalet?
»Det kan man være sikker på. Breve skal frem til rette tid og rette modtager, og er det anbefalet, skal det også underskrives af den rette modtager. Men man kan ikke gardere sig 100 pct. mod menneskelige fejl. Det, der ikke måtte ske, er sket, og det har vi meget røde ører over.«
Kommer det til at få konsekvenser?
»Man skal kunne stole på, at posten når frem. Konsekvensen, er jeg sikker på, bliver, at vi alle sammen vil være ekstra opmærksomme på det i fremtiden.«
Sker det tit at anbefalede breve kommer til forkerte modtagere?
»Nej, det er sjældent. Men som alle andre forhold i livet, så sker der indimellem menneskelige fejl. Det kan man desværre ikke undgå 100 pct.«
Sagen har ført til selvransagelse også hos Sundhedsdatastyrelsen, der håndterer de følsomme data om danskerne.
»Post Danmark gør den grundlæggende fejl at aflevere data et forkert sted. Men vi bør - og det gør vi nu - kryptere data på de her CD’er,« siger direktør for Sundhedsdatastyrelsen Lisbeth Nielsen til Ritzau.
Også politisk kan sagen få konsekvenser. Liberal Alliance og Dansk Folkeparti har kaldt sundhedsminister Sophie Løhde (V) i samråd om lækket.
Til gengæld kommer Liberal Alliances retsordfører Christina Egelund PostDanmark til undsætning, når det handler om, at Post Danmarks bærer skylden for, at millioner af danske personnumre havnede hos en kinesisk virksomhed.
»Det er klart, at det er den myndighed, der i første omgang har sendt stærkt personfølsomme data på pivåbne, ukrypterede cd'er afsted med PostDanmark. Det er den myndighed, der har ansvaret for denne her fadæse,« siger Christina Egelund til Ritzau.
Hos Post Danmark forsøger man at holde sig ude af det eventuelle politiske efterspil, sagen måtte medføre.
»Vi er ikke de rigtige til at svare på, hvordan man håndterer datasikkerhed, og om man sender det med posten på CD’er. Det, vi kan forholde os til, er, at hvis man sender et brev med posten så skal det frem til rette modtager til rette tid,« siger Morten Nielsen.
Brevene med de mange personnumre blev afleveret til en ansat i det kinesiske firma, der afleverede dem – dog i åben tilstand – til Danmarks Statistik.
På CD'erne var oplysninger om personnumre og helbredsoplysninger, men ikke navne og adresser.
Den pågældende medarbejder på visumkontoret, som kvitterede for og åbnede brevet, har fortalt, at hun gik over til Danmarks Statistik med brevet, da hun opdagede fejlen.
Det fremgår det af en afgørelse i Datatilsynet, at man hos Statens Serum Institut ikke mener, at fejlleveringen har haft konsekvenser.
Opfattelsen er, »at de oplysninger, der fejlagtigt blev afleveret til Chinese Visa Application Centre, hverken kom andre personer i hænde eller blev set af andre personer,« står der i afgørelsen.
Posten gik forkert, da et brev med 5,3 mio. personnumre skulle afleveres. Chinese Visa Application ligger i gåafstand fra Danmarks Statistik: