Erhverv

Minkavlere ånder lettet op: Katastrofen er afværget

Alt tyder nu på, at det er lykkedes at nedkæmpe en frygtet sygdom, som det seneste år har truet den danske milliardeksport af minkskind.

Artiklens øverste billede
Den danske milliardeksport af minkskind er reddet. En frygtet sygdom på minkfarmene ser nu ud til at være nedkæmpet. Foto: Mik Eskestad

Den danske milliardeksport af minkskind har det seneste år været truet af et voldsomt udbrud af den frygtede sygdom plasmacytose. Nu tyder alt dog på, at det er lykkedes for branchen at nedkæmpe den smitsomme sygdom.

For et halvt år siden var næsten 300 danske minkfarme ramt af smitten, men den seneste screening af samtlige danske minkfarme viser, at udbruddet nu stort set er kvalt.

»Der er kun fundet plasmacytose på 20 farme. Dermed er antallet af fund tilbage på et "normalt" niveau, omend den geografiske spredning af fundene stadig er lidt større end normalt,« fortæller Lars Eilertsen, der er minkavler og medlem af Kopenhagen Furs bestyrelse.

Plasmacytose var frem til 1980'erne udbredt på danske minkfarme, men branchen har gennem tre årtier brugt store ressourcer på at udrydde sygdommen. Indsatsen har været så effektiv, at Danmark som det eneste land i verden har været stort set fri for plasmacytose i 20 år frem til det store udbrud i efteråret 2015.

De mange år uden plasmacytose er en væsentlig del af forklaringen på, at branchen i samme periode har udviklet sig til en kæmpe eksportsucces. I år med gode skindpriser er værdien af den danske minkeksport over 10 mia. kr.

Det ville være et kæmpe tilbageslag for denne eksport og hele minkbranchen, hvis plasmacytose bed sig fast på de danske farme. Sygdommen medfører, at de smittede dyr lettere får infektioner, deres kuldstørrelser bliver mindre, og skindkvaliteten bliver ringere, hvilket går ud over salgspriserne.

»Derfor er det en enorm lettelse, at udbruddet nu ser ud til at være nedkæmpet. Det så virkelig grimt ud i vintermånederne. Især fordi udbredelsen var så ekstrem, og vi ikke kunne finde ud af, hvorfra smitten kom. Vi er næsten sikre på, at sygdommen blev bragt ind på farmene med foderet, men vi har aldrig fundet den rygende pistol – den primære smittekilde,« fortæller Lars Eilertsen, der er formand for Kopenhagen Furs plasmacytoseudvalg.

Problemet med at identificere smittekilden har skabt stor nervøsitet og usikkerhed i branchen.

»Frygten var jo, at hele indsatsen med at tømme smittede farme for dyr og rengøre staldene, kunne vise sig at være forgæves, hvis man efterfølgende smittede de nye dyr med inficeret foder. Heldigvis tyder alt på, at der ikke kommer ny smitte ind på farmene. De nye tal viser, at indsatsen har været en kæmpe succes,« siger Lars Eilertsen.

Da udbruddet kulminerede i vintermånederne var næsten 20 pct. af de danske minkfarme smittet. Nu er der kun smitte på 1,3 pct. af farmene. De mange minkavlere, der har gennemført en fuldstændig sanering - dvs. tømt og rengjort farmen - har købt nye dyr hos deres kolleger i branchen.

Over 800.000 avlsdyr er flyttet fra raske til sanerede farme. Den samlede pris for at nedkæmpe sygdommen løber op i 250 - 300 mio. kr. Det er dog peanuts sammenlignet med de tab, der havde ramt branchen, hvis det ikke var lykkedes at nedkæmpe sygdommen.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.