Kendt svindeltype er blevet raffineret - det kan ramme alle
Fakturasvindel har taget en ny form, der er sværere at opdage. Det kan gå ud over både virksomheder og private.
»Det er både virksomheder, store som små, og almindelige forbrugere, som kan rammes af denne form for svindel. I værste fald ender man med at måtte betale to gange.«
Sådan lyder det fra chefkonsulent i Dansk Erhverv, Henrik Sedenmark, om fakturasvindel - en gammel svindelform, der er begyndt at kunne ses i en ny og mere raffineret version.
I sin oprindelige form gik fakturasvindel ud på at sende falske regninger for ting, der aldrig er leveret eller har eksisteret, i håb om at en uheldig - eller uopmærksom - bogholder endte med at betale. Den udgave af svindlen finder stadig sted, men nu er der så kommet endnu en version.
Det nye er, at svindlerne opfanger fakturaer, når de sendes af sted enten med fysisk post eller email. Derefter bliver kontonummeret ændret på regningen, så pengene ryger direkte til svindleren, hvis der bliver betalt.
Den nye udvikling af svindlen gør det sværere at opdage. For regningen er ægte nok, det er kun kontonummeret, der bliver ændret.
Ifølge Henrik Sedenmark kan den nye version af fakturasvindel være ganske svær at opdage. Men hvis man holder ekstra øje med sine betalinger, kan man alligevel opfange svindlen, inden det er for sent.
»Hvis man får en faktura fra en fast leverandør, så skal man være opmærksom på, om kontonummeret er et nyt. Så er der nemlig risiko for, at det er blevet opsnappet, og så er det en god ide at ringe til leverandøren og kontrollere,« siger han.
Hos politiet er sagerne spredt ud over de regionalle afdelinger for økonomisk kriminalitet, og det er derfor svært at give et samlet indtryk af omfanget. Hos Københavns Politi mindes de dog endnu ikke at have fået anmeldelser af den nye type fakturasvindel. Til gengæld topper den gamle type netop i denne tid.
»Udsendelse af falske fakturaer for ikke leverede ydelser er et typisk sommerferiefænomen, hvor bedrageren udsender et antal fiktive fakturaer til en række virksomheder, i håb om at bogholderen er på ferie og at en anden medarbejder derfor gennemfører betalingen,« siger Claus Birkelyng, vicepolitiinspektør og efterforskningsleder ved Københavns Politi.
Lige meget hvilken type af svindlen, der begås, minder Claus Birkelyng også om, at politiet på grund af de elektroniske spor ved betalingen har gode efterforskningsmuligheder. Efterforskningen bliver dog mere kompliceret, hvis svindlerne er uden for landets grænser og især uden for EU's grænser.