Erhverv

Bilbranchen ruster sig mod tyverier af airbags og katalysatorer

Når en airbag stjæles fra en bil, er følgeskaderne ofte store. AutoBranchen Danmark allierer sig nu med politiet.

Artiklens øverste billede
Bilforhandlerne vil få en manual til, hvordan de kan sikre deres områder mod tyverier fra bilerne. Nabohjælp blandt virksomheder vil også være et skridt på vejen. Foto: Peter Hove Olesen /Polfoto

Tyverier af airbags og katalysatorer er nu blevet så stort et problem for bilbranchen i Danmark, at AutoBranchen Danmark indleder et samarbejde med Syd- og Sønderjyllands Politi for at dæmme op for tyverierne.

Samarbejdet skal udmønte sig i en sikringsmanual, der skal hjælpe bilforhandlerne til at indrette deres ejendom på en måde, der gør arbejdet sværere for tyvene. Samtidig skal virksomhederne støtte hinanden med erhvervs-nabohjælp.

Hos AutoBranchen Danmark er opfattelsen, at tyverierne i høj grad er organiseret bestillingsarbejde, og at tyvene ofte kommer ind over den dansk-tyske grænse sydfra. Det sidste kan ikke bekræftes af politiet, der dog fortæller, at der skal en høj grad af professionalisme til for at kunne fjerne eksempelvis en airbag på en måde, så den kan bruges igen.

»Vores medlemmer er især plaget af tyverier af airbags og katalysatorer. Forhandlerne fortæller, at gerningsmændene er meget bevidste om, hvilke biler og reservedele de går efter,« fortæller Jens Brendstrup, der er adm. direktør hos AutoBranchen Danmark.

Han tilføjer, at der ofte er forhandlere i industrikvarterer, der er ramt af tyverierne. Især hvis der ikke er nærliggende naboer, og tyvene lader sig ikke afskrække af kameraer, lys og vagtfolk på patrulje.

»Vores undersøgelse viser, at nogle forhandlere har haft udgifter på 1 mio. kr. på kun ét år, selv om de har forsøgt at sikre sig. Derfor vil vi sammen med politiet lave en sikringsmanual, der er skræddersyet til branchen,« siger Jens Brendstrup.

Når airbags stjæles fra en bil, er følgeskaderne ofte store, fordi tyvene skærer instrumentbrættet i stykker for at kunne komme ind til airbagsene. Alligevel tøver mange forhandlere med at melde tilfældene til politiet. Det gælder især, hvis skaden er mindre end selvrisikoen, der kan være på 10.000-20.000 kr. per bil.

»Der er desværre nogle meget store mørketal, fordi virksomhederne kun anmelder sagerne til politiet, hvis de skal lave en anmeldelse til forsikringselskabet. Men det er vigtigt, at også de mindre sager anmeldes til politiet, så vi kan få tal på det reelle problem,« understreger Jens Brendstrup.

Den omtalte sikringsmanual skal give bilforhandlerne anvisninger på, hvordan de kan reducere risikoen for tyverier af airbags og katalysatorer. Der er nemlig mange forhandlere, som ikke har hegnet deres forretninger ind, fortæller Kaj Nielsen, der er politiinspektør hos Syd- og Sønderjyllands Politi.

»Der er meget stor forskel på bilforhandlerne, og der er stor forskel på bilmærkerne. Det samme gælder priserne på bilerne. Sikringsmanualen vil fortælle, hvordan forhandlerne kan nedsætte risikoen for indbrud, men det er også vigtigt, at bilforhandlerne arbejder sammen med andre virksomheder om erhvervsnabohjælp, som også er en god sikring,« siger Kaj Nielsen.

Han mener ikke, at der er tale om et særligt grænselandsproblem.

»Men der har været mange tilfælde med tyverier af airbags og katalysatorer, som åbenbart er efterspurgte reservedele. Det fortæller os samtidig, at der er tale om nogle gerningsmænd med en stor del professionalisme, når de kan håndtere teknikken,« tilføjer politiinspektøren.

Også han understreger vigtigheden af, at tyverierne anmeldes.

»Det er vigtigt for vores efterforskning. Når sagerne bliver anmeldt, får vi mulighed for mere målrettet at sætte ind på områder med særlige problemer. Og bilforhandlerne har generelt med store værdier at gøre,« siger Kaj Nielsen.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.