Sådan kan prishug på Storebæltsbroen udløse gevinst på 16 mia. kr.
Greens Konjunkturundersøgelse for andet kvartal viser, at 51 pct. af danske virksomheders topchefer mener, at prisen for lastbiler til at krydse Storebæltsbroen er for høj.
Dansk Industri og Fynsk Erhverv peger på, at de høje takster svækker virksomhedernes vækstmuligheder.
Det skriver Børsen.
- Hvis man fastholder takster, der ligger ud over, hvad der er nødvendigt for at nedbringe gælden, så er det i virkeligheden en skat på mobilitet. Og vi ønsker ikke en skat på mobilitet, for det svækker virksomhedernes vækstmuligheder, lyder det fra Michael Svane, der er branchedirektør i DI, over for avisen.
Sidste år bestilte Fynsk Erhverv en Grontmij-analyse, der konkluderer, at et prisfald i storebæltstaksterne på 25 pct. frem mod 2030 vil betyde en gevinst på 16 mia. kr. til det danske samfund.
Fynsk Erhverv har taget initiativ til at nedsætte en storebæltskomité i sensommeren, der vil bestå af erhvervs- og organisationsfolk fra hele landet.
- Det er ubetinget en national komité. Vores rapport viser, at effekterne af en takstnedsættelse når ud til hele landet, udtaler direktør Jytte Rein fra Fynsk Erhverv til Børsen.
Komitéen vil arbejde for at nedsætte taksterne over Storebælt og for at forhindre politikere i at bruge indtægterne til andre formål end at vedligeholde broen og at afdrage broens gæld, der lyder på godt 20 mia. kr.
DI, der anerkender, at gælden til Storebæltsforbindelsen skal betales af brugerne, er også imod, at indtægterne bruges til andre formål. Hidtil er ni mia. kr. trukket ud af Storebælts økonomi til andre anliggender.
Ritzau Finans
/ritzau/FINANS