Erhverv

Brexit udløser black friday for skotsk whisky

De troede, at salget af skotsk whisky ville dykke, hvis briterne stemte nej til EU, men indtil videre har brexit haft den modsatte effekt for de skotske destillerier.

Artiklens øverste billede
Skotske whiskyproducenter frygtede forud for EU-afstemningen, at et nej til EU ville få store konsekvenser for salget. Indtil videre har afstemningens resultat dog vist sig at sætte ekstra gang i salget.

Whiskyglade amerikanere og andre oversøiske nationaliteter er gået shopamok i skotsk whisky, efter at briterne i juni stemte sig ud af EU.

Det gør de i en sådan grad, at der drages paralleller til det amerikanske fænomen black friday efter thanksgiving, når kunderne valfarter til butikkerne i jagten på gode tilbud. Det skriver Bloomberg.

Whiskydestillerierne advarede kraftigt mod brexit, før afstemningen fandt sted, men indtil videre har nej'et og det efterfølgende fald i pundet haft en yderst positiv indvirkning på salget. Pundets fald betyder nemlig, at oversøiske kunder kan købe skotsk whisky med en rabat på mindst 10 pct.

»Det er lige som black friday for whisky,« siger Dawn Davies, som er ansvarlig for indkøb hos den britiske forhandler The Whisky Exchange, til Bloomberg.

Han fortæller, at salget af whisky er steget med 30-40 pct.

Også destilleriet Adelphi har oplevet en stigning i efterspørgslen på whisky, i takt med at pundet er faldet. Destilleriet fremstiller kun 650 fade whisky om året, og nu er der udsolgt.

»Valutakursen har ført til en stigning i interessen, så tingene er gået lidt hurtigere for os, end de normalt gør,« siger salgs- og marketingsdirektør i Adelphi, Alex Bruce, til mediet.

Spiritusgiganten Diageo, som bl.a. står bag det skotske whiskybrand Johnnie Walker, mærkede allerede en stigning i salget inden EU-afstemningen. I det skæve regnskabsår, der sluttede 30. juni og dermed kun inkluderede en enkelt uge efter EU-nej'et, steg omsætningen en lille smule. Året før måtte koncernen melde om et fald på 5 pct.

De skotske whiskydestillerier eksporterer ca. 90 pct. af den whisky, de fremstiller, og omkring en tredjedel af eksporten går til lande i EU. Derfor frygter branchen, at brexit eksempelvis får den konsekvens, at whiskyen ikke længere handles toldfrit. Det vil gøre whiskyen dyrere og måske mindske salget.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.