Landbrug & Fødevarer vil have danskerne til at spise øko-kanin
Et projekt skal undersøge, om kaninavl kan blive en nicheproduktion for danske økologiske landmænd, melder Landbrug & Fødevarer.
Når danske forbrugere skal købe ind til en kaningryde, er det stort set udelukkende importeret ikke-økologisk kanin, der kommer i kurven.
Men et projekt skal undersøge, om da danske økologiske landmænd kan skabe et nyt nichemarked for økologiske kaniner, skriver Landbrug & Fødevarer.
Projektet »Økologisk kaninavl« som Landbrug & Fødevarer har startet sammen økologiske landmænd, Danmarks Kaninavlerforening, Hotel og Restaurantskolen i København og Restaurant Relæ i København, skal afklare om der er grobund for at avle og sælge økologiske kaniner i Danmark.
Hvert år importeres der ca. 30 ton kaninkød til Danmark. Og projektet skal vurdere, om en del af det kan udskiftes med danskproduceret økokanin.
Først handler det om at afprøve, hvilke kaninracer, der er egnede til økologisk produktion. Siden april har en række økologer testet fire forskellige racer, og i denne uge blev de første økologiske test-kaniner slagtet.
Der er dog stadig lang tid til, at et eventuelt marked vil være på benene. Landbrug & Fødevarer regner med, at de første danske økokaniner vil være på markedet i 2017. Forventningen er, at prisen vil være relativt høj - mellem 130 og 150 kr. per kilo i butikkerne.
» I første omgang regner vi med, at det danske kaninkød skal afsættes til restauranter. Det er en så eksklusiv og dyr råvare, at markedet endnu er begrænset. Men i takt med at produktionen kommer i gang, kan det også blive en vare i supermarkederne, tilsvarende økologiske kyllinger som har vundet indpas i køle- og frostmontrene,« udtaler chefkonsulent Lars Holdensen fra Landbrug & Fødevarer.
»Der er tale om en nicheproduktion, som i første omgang ikke er gearet til store markeder. Derimod er økologisk kaninkød yderst velegnet til lokalt salg, både til restauranter og til salg gennem gårdbutikker og lokale slagtere og vildthandlere.«