Erhverv

Nicolai tog til Grønland for at brygge: Nu vil han sende fadøl brygget på smeltevand hjem til Danmark

Den første portion øl er allerede på vej over Nordatlanten med kurs mod Danmark.

Artiklens øverste billede
Mikrobryggeriets grønlandske øl vil kun kunne købes på restaurationer og barer i Danmark. Foto: Nicolai J. Nissen

I Nuuk i Grønland sidder den 41-årige dansker Nicolai J. Nissen og brygger øl.

Øl, som er lavet på kalkfrit smeltevand, og som snart kan ende i svælget på tørstige danskere.

Efter i 10 år at have slukket tørsten hos kunderne i Nuuks natteliv gennem et 3,2 km langt netværk af plastikslanger, er Godthaab Bryghus nemlig blevet klar til at eksportere til Danmark.

Nicolai J. Nissen Foto: Privat billede

Nicolai J. Nissen var i sin tid selv med til at starte bryggeriet op og arbejdede for de to gamle ejere.

Dengang måtte øllet ikke eksporteres eller sælges i butikkerne. Det fik Nissen lavet om på, da han i april i år flyttede fra Aalborg til Nuuk for at overtage ejerskabet i Heca Gruppen, der står bag ca. 90 pct. af Nuuks barer og restaurationer, i forbindelse med et generationsskifte.

De første paller med grønlandsk fadøl er allerede nu sendt ud på den 3.000 km lange rejse over Nordatlanten. Når det kommer til Danmark senere i august, vil det blive solgt gennem Sigurd Müller Vinhandel, som servicerer professionelle kunder inden for restaurationsbranchen landet over.

Efter at have høstet erfaringer fra det danske marked vil bryghuset indgå aftaler med én eller få udvalgte grossister i Danmark, der kan stå for salg og distribution af øl og andre specialprodukter.

»Jeg kunne forestille mig, at målgruppen for vores øl er danskere, der har en eller anden tilknytning til Grønland, fordi de enten har besøgt det eller for eksempel har familie der,« siger Nicolai J. Nissen.

Den lokalproducerede øl vil også snart kunne købes i butikker i Grønland, mens danskerne må nøjes med at smage øllet, når de går ud. Med sin relativt lille kapacitet kan bryggeriet ikke levere øl til danske butikker og konkurrere med de store spillere på markedet.

»Vi er et meget lille bryggeri med en kapacitet på ca. 280.000 liter om året. Det er ikke store mængder eller en stor økonomi, men det giver lidt for folkesjælen herhjemme. Vores faste gæster synes, det er sjovt, at vi kommer ud over landegrænserne med vores øl,« siger Nicolai J. Nissen.

Foruden Danmark er Godthaab Bryggeri på vej ind på det islandske marked, hvor man vil kunne købe øllet i 18 landsdækkende butikker.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.