Nu er 80 Uber-chauffører på vej i retten
Siden seks Uber-chauffører i juli blev dømt for at køre pirat-taxa, har politiet haft travlt og har sigtet 40 nye chauffører. Det bringer det samlede tal op på 86 sigtede eller dømte.
Det tog et år og otte måneder fra Uber-tjenesten blev lanceret i Danmark, til der faldt dom om, at konceptet er det samme som taxakørsel uden tilladelse. Men siden er det gået stærkt.
Henover sommeren har politiet nemlig sat kløerne i 40 nye Uber-chauffører og sigtet dem for at køre pirattaxa. Det skriver DR.
Den 8. juli blev seks chauffører dømt i Københavns Byret og skulle betale mellem 2.000 og 6.000 kr. i bøde for blandt andet ikke at have tilladelse til at køre taxa. Dermed var vejen banet for, at 40 andre sager, der lå klar, også kunne sendes i retten. Og nu er der altså sat 40 nye Uber-chauffører i kø til en tiltale. Dermed er det samlede antal chauffører, der enten har været eller er på vej igennem retssystemet, nået op på 86 styk.
Uber lancerede sin taxa-tjeneste i Danmark i november 2014, og allerede få timer efter første tur blev Uber politianmeldt af Trafikstyrelsen. Det tog dog lang tid, før politiet begyndte at stoppe og sigte Uber-chaufførerne, og da de første sager skulle for retten, som såkaldte prøvesager, tog det også månedsvis, før retsmøderne var holdt og dommen kunne afsiges i juli.
Det store stridspunkt er, om UberPop-tjenesten er samkørsel eller taxakørsel, for det første er lovligt, mens det andet kræver blandt andet taxakørekort og en forsikring, der dækker passagererne. Uber-chaufførernes forsvarere holdt fast på, at der blev kørt med passagerer på en strækning, som bil og chauffør i forvejen havde tænkt sig at køre, men det fandt domstolen altså ikke belæg for.
Med klare domme i sagerne om de første seks chauffører – hvoraf nogle dog er blevet anket – kunne anklagemyndigheden køre videre med de næste 40 sager, og samtidigt har politiet altså skruet op for indsatsen mod Uber-chaufførerne. Man afventede dommen, forklarer vicepolitiinspektør i Københavns Politi, Allan Wadsworth-Hansen.
»Forklaringen skal findes på et øget fokus. Vi har lavet nogle vejledninger, vi har udbredt til hele patruljeberedskabet i Københavns Politi, og der har også været en masse medieomtale. Og så er vi blevet bedre til at vide, hvad vi skal kigge efter, når vi skal spotte de her chauffører,« siger han til DR.
Før de første domme faldt i Danmark, var Uber-tjenesten også blevet erklæret ulovlig i flere andre europæiske lande, herunder Sverige og Finland. Senest har Ungarn vedtaget en lov, der gør det muligt at fratage Uber-chauffører deres kørekort i tre år, ligesom adgangen til Ubers tjeneste via internettet kan blive blokeret.