Terror koster dyrt for store flyselskaber
Lufthansa og Air France KLM har færre passagerer på grund af terrorfrygt. Især de oversøiske flyvninger er ramt, og SAS går ikke fri.
Vedvarende terrorangreb i Europa truer indtjeningen hos de europæiske flyselskaber. Uro og selvmordsaktioner skaber utryghed, og det tager toppen af rejselysten.
Det er især de oversøiske ruter, som er ramt. Turister i Kina, Japan, Sydkorea og i mindre udstrækning fra USA holder igen med at bestiller rejser til Europa. De frygter terror og øger derfor mod andre destinationer.
Også SAS har mærket en faldet rejselyst på de interkontinentale flyvninger.
»Vi kan bekræfte, at vi ser færre bookinger fra Asien til Europa i forbindelse med terrorangreb. Vores asiatiske passagerer er mindre tilbøjelige til at rejse ned gennem Europa,« siger Mariam Skovgaard, pressechef i SAS.
Vi kan bekræfte, at vi ser færre bookinger fra Asien til Europa i forbindelse med terrorangreb.
Hun tilføjer, at selskabet ikke ser samme uro omkring rejser til det nordiske hjemmemarked, da Skandinavien anses som et sikkert rejsemål.
Ifølge tal fra den internationale luftfartsorganisation IATA faldt trafikken mellem Asien og Europa med 2,6 pct. i maj efter en lang periode med vækst.
Den tyske luftfartskoncern tog for nylig konsekvensen af mindre trafik og nedjusterede forventningerne til årets resultat med henvisning til terror.
»Bookinger- særligt på langdistanceruterne til Europa - er faldet markant, og det skyldes specielt gentagne terrorangreb i Europa,« konstaterede Lufthansa i forbindelse med kvartalsregnskabet i slutningen af juli.
Selskabet har reduceret væksten i kapaciteten, så selskabet i år vil tilbyde 5,4 pct. flere sæder mod tidligere 6 pct.
Også Air France KLM har haft markant færre passagerer. Omsætningen faldet i årets andet kvartal med 2,5 mia. kr.
»Terrorangrebene i Europa og især i Frankrig har naturligvis ramt Frankrig som rejsemål,« sagde finansdirektør Pierre-Francois Riolacci, da regnskabet blev præsenteret.
Terrorangrebene i Europa og især i Frankrig har naturligvis ramt Frankrig som rejsemål.
Strejker blandt flyvelederne er dog også medvirkende til den faldende omsætning.
Ryanair har også mærket en svigtende efterspørgsel, og lavprisselskabet har svaret igen ved at sænke priserne for at lokke flere kunder ind i flyene. Det er tilsyneladende lykkedes, da Ryanair i juli havde en rekordhøj belægning på 96 pct.