Erhverv

Krisen skærer milliarder af Arlas omsætning

Krisen på de globale mejerimarkeder har det seneste år høvlet 2 mia. kr. af Arlas halvårsomsætning. Set over en periode på to år er der tale om et endnu større tilbageslag.

Artiklens øverste billede
Det seneste halvår har været en økonomisk katastrofe for Arlas ejere, men nu er der udsigt til bedre tider. Foto: Joachim Adrian

Den dybe krise på de globale markeder for mejerivarer får Arlas forretning til at skrumpe. Mejerigiganten har netop offentliggjort et halvårsregnskab, hvor omsætningen er faldet yderligere 2 mia. kr. til 36,5 mia. kr. Sammenlignet med 1. halvår 2014 er der skåret 3,5 mia. kr. af halvårsomsætningen.

Mejerigiganten bliver dermed presset baglæns af de seneste to års dramatiske prisfald på mejerivarer. Nedturen har i løbet af halvåret tvunget Arla ud i en sparerunde, som kostede 500 medarbejdere jobbet. Samtidig er Arlas mælkeafregning til selskabets ejere - mælkeproducenterne - faldet til det laveste niveau i nyere tid, hvilket har medført at antallet af konkurser i landbruget er vokset voldsomt.

Selv om krisen har trængt Arla i defensiven, fastholder adm. direktør Peder Tuborgh, at selskabet har præsteret flot under meget vanskelige betingelser.

»I et meget vanskeligt marked fortsatte vi med at forbedre kvaliteten af vores forretning ved hele tiden at forfølge den strategiske retning, vi har udstukket. Vores mejerier har været effektive med hensyn til at forarbejde 119 mio. kg ekstra mælk fra andelshaverne. Samtidig har vores medarbejdere på alle markeder solgt mælken gennem produkter til detailhandlen og foodservice i stedet for gennem mindre lønsomme industriprodukter. Dette er afgørende i en tid, hvor Arla og vores ejere fortsat er udfordret af den globale markedsnedgang,« siger adm. direktør i Arla Foods, Peder Tuborgh.

Arla har det seneste halvår haft et nettoresultat på 924 mio. kr. Det er marginalt bedre end i 2015, men nettoindtjeningen ved regnskabsafslutningen siger ikke ret meget om udviklingen i et andelsselskab som Arla. Her er det afgørende nøgletal udviklingen i den løbende mælkeafregning til selskabets andelshavere. Mælkeafregningen viser, hvordan det går med Arlas samlede indtjening, og den har udviklet sig stærkt negativt, da afregningen pr. liter er faldet med 28 øre. sammenlignet med 1. halvår 2015. Arlas ejere har i halvåret i alt leveret 6,4 mia. liter mælk, og nedgangen i mælkeafregningen koster dem 1,8 mia. kr. Når der sammenlignes med 1. halvår 2014, er der tale om et tilbageslag på hele 87 øre i mælkeprisen svarende til et fald på 5,5 mia. kr. i Arlas halvårsindtjening.

De seneste måneder har mælkeafregningen til landmændene været historisk lav, men Arla har netop varslet, at afregningen hæves fra september, og den kommende tid ventes at byde på flere forhøjelser af mælkeprisen.

»Vi venter i anden halvdel af 2016 en positiv tendens med aftagende mælkeproduktion i Europa og stigende priser. Dette vil være en kærkommen udvikling for Arla og for vores andelshavere,« siger Peder Tuborgh.

Arla Foods nøgletal 1. halvår (mio. kr.)
  2016 2015 2014
Omsætning 36.154 38.196 39.708
Nettoresultat 924 909 1.118
Balance 48.350 50.503 48.588
Egenkapital 15.876 15.041 12.695

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.