Tyske madeksperter: København er i den kulinariske top 3
De internationale aktører ved årets Copenhagen Food Forum hylder den danske madscene. Men én anden by rager op over alle andre.
En række danske og internationale toprestauratører har hun i løbet af de sidste par dage diskuteret fremtidens madkoncepter. Få er i tvivl om, at Danmark og især København fortsat kommer til at spille en hovedrolle.
»I min optik er der nogle få byer i Europa, som viser, hvad der rører sig, hvor man virkelig kan se bevægelser i madindustrien: London er uden tvivl forløber, men så kommer København og Barcelona,« siger Gretel Weiss, redaktør på det tyske fagforlag Food Service.
Hun fremhæver bl.a. byens relativt beskedne størrelse og den velfungerende infrastruktur som bærende søjler under madindustriens vækst.
»Både som turist og som professionel er det vigtigt, at man kan bruge 80 pct. af sin tid på selve oplevelsen og ikke på transport. Og så er det endda nemt her. Man går eller cykler, og den offentlige transport er velfungerende. Det samme gælder i Barcelona og Amsterdam. Det er en meget vigtig pointe,« siger hun.
Tidligere på året udgav brancheorganisationen Visit Denmark-rapporten "Turismens økonomiske betydning i Danmark", som opgjorde turismes samlede bidrag i 2014 til mere end 13 mia. kr. Fraregner man forretningsrejsende er restaurationsbranchen den suverænt mest indbringende turistattraktion.
En af madforummets øvrige deltagere, Florian Schneider, som er direktør i den tysk-italienske restaurant-kæde Vapiano, er ikke i tvivl om, hvad der gør danske madkoncepter til en eftertragtet vare:
»Det, der er så fedt her, er den måde kreativiteten giver det traditionelle et løft,« siger han og fremhæver et eksempel:
»Noma er selvfølgelig ekstraordinær, hvis man snakker kreativitet. Men i løbet af de sidste to dage har jeg lært om et grød-koncept, hvilket er totalt nyt for mig. Men han (Lasse Skjønning Andersen, ejer af Grød red.) fandt en niche og sit klientel. Han kommer sikkert også til at udvikle forretningen yderligere. Han kan ikke blive ved med kun at sælge traditionel grød. Og det gør han jo heller ikke. For samfundet udvikler sig og det samme gør de retter, vi udvikler.« siger Florian Schneider.