Erhverv

Fiskeopdrætter øger salget men tjener mindre på markedsudvikling

Den danske havbrugsvirksomhed Musholm er lykkedes med at udvikle sine markeder i Sydøstasien, hvor salget også er stigende. Udviklingen har dog kostet på indtjeningen.

Artiklens øverste billede
Foto: Joachim Adrian

På grund af vanskeligheder med at afsætte havopdrættede ørreder til Østeuropa har der været arbejdet på at udvikle andre geografiske markeder for Musholm.

Det har foreløbig bidraget til en øget omsætning hos akvakulturvirksomheden fra Gørlev, der er specialiseret i opdræt, forarbejdning og salg af ørreder og ørredrogn. I det seneste regnskabsår er salget steget med 5 pct. til 216,2 mio. kr. Det skyldes blandt andet et større salg til Sydøstasien, fortæller Niels Dalsgaard, der er adm. direktør hos Musholm.

»Det er i bred forstand Japan, Thailand, Vietnam, Kina og den slags markeder. Men ud over at vi har øget salget i Sydøstasien, har vi også øget andelen af vores indenlandske salg,« siger han.

I øjeblikket kommer omkring 85 pct. af den samlede omsætning fra eksport, mens eksportandelen tidligere har ligget i omegnen af 90 pct. Ifølge direktøren kan udviklingen forklares med en øget levering af råvarer til fiskeindustrien i Danmark samt en stigende afsætning til den danske detailhandel.

Baggrunden for, at havbrugsvirksomheden har arbejdet på at hente flere af sine indtægter uden for Østeuropa, skal findes i de handelsrestriktioner, som har været knyttet til Rusland i et par år.

Efter at EU tidligere har indført sanktioner mod Rusland, er der nemlig blevet svaret igen med et russisk importforbud mod en række fødevarer fra eksempelvis EU. Og det har haft væsentlig betydning for Gørlev-virksomheden, fordi en tredjedel af selskabets omsætning tidligere er kommet fra lande som Rusland og Ukraine.

»Markedet i Østeuropa er vanskeligt af to årsager. Den ene er de handelsregler, som EU har lagt imod Rusland, og som Rusland tilsvarende har lagt imod EU. Det er selvfølgelig et forhold, man skal respektere,« siger Niels Dalsgaard.

»Den anden årsag er, at de politiske problemer har forringet de økonomiske forhold i Rusland og Ukraine. Det er svært for især den enkelte forbruger. Deres økonomiske råderum er blevet reduceret, ligesom deres købekraft er det. Det skyldes blandt andet, at rublen er svækket, og lønudviklingen har været nedadgående,« fortsætter han.

På trods af den vanskelige situation understreger direktøren, at Musholm stadig har langvarige og gode handelsforbindelser i Østeuropa, som firmaet arbejder på at vedligeholde.

»Vi arbejder sammen om at fortsætte de enkelte partnerskaber og finde muligheder for at kunne levere danske ørreder og ørredprodukter til de her markeder under de vanskelige vilkår, der nu er gældende,« fastslår Niels Dalsgaard.

Mens selskabets omsætning i det forgangne regnskabsår har været stigende, så har indtjeningen omvendt været faldende. Overskuddet efter skat er dykket med 35 pct. til 2,2 mio. kr., og det skyldes ifølge direktøren primært de markedsmæssige udfordringer.

»I den proces, hvor man flytter sin omsætning fra et marked og begynder at udvikle omsætning på et andet, så er der altid udfordringer - også prismæssige udfordringer. Og det er det, man kan se på indtjeningen,« forklarer han.

Derudover nævner Niels Dalsgaard, at der er blevet investeret i virksomhedens ferskvandsdambrug og produktionsanlæg, der alle ligger herhjemme.

For det igangværende regnskabsår, som løber til udgangen er marts, er der imidlertid forventning om, at Musholm kommer til at øge sin indtjening igen, lyder det fra direktøren.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.