Gulerodsfirma øger resultaterne på den korte bane efter sympatikonflikt
Både omsætning og indtjening har været stigende hos DanRoots, der især satser på økologisk produktion af rodfrugter. Noget af væksten er imidlertid bundet op på et ekstraordinært forhold i forbindelse med en sympatikonflikt.
En stigende afsætning af økologiske rodfrugter har været med til at løfte resultaterne hos midtjyske DanRoots, som ud fra basen i Bjerringbro blandt andet producerer gulerødder.
I det seneste regnskabsår er bruttofortjenesten steget med 26 pct. til 19,4 mio. kr. Det har på bundlinjen været med til at give et overskud efter skat på 3,9 mio. kr., hvilket svarer til en forøgelse på 30 pct. sammenlignet med et år tidligere.
Ifølge Jan Mygdam, bestyrelsesformand hos DanRoots, er det en stigende omlægning fra konventionel til økologisk produktion, som begynder at kaste frugt af sig. Han fortæller, at selskabet i det forgangne regnskabsår for første gang nogensinde har haft en produktion med en ligelig fordeling mellem konventionelle og økologiske rodfrugter.
»Tidligere har det ellers været den konventionelle produktion, som har været størst hos os. Vi forventer, at den stigende økologiske produktion vil fortsætte, og at den til næste år er betydeligt større end den konventionelle,« siger Jan Mygdam.
Herhjemme sælger selskabet sine danskproducerede varer til forskellige supermarkedskæder. Derudover eksporterer DanRoots en pæn portion af sine produkter til primært det europæiske marked.
Netop eksportdelen er et langsigtet fokusområde, som også gerne skal blive større i fremtiden for Bjerringbro-virksomheden. Det skyldes ifølge bestyrelsesformanden, at selv om de danske forbrugere gennemsnitligt køber mere økologisk end eksempelvis de tyske, så er antallet af potentielle købere bare langt større syd for grænsen.
»Vi har tiltro til, at det bliver eksporten, som kommer til at bære os, når vi kigger ind i fremtiden,« lyder det fra Jan Mygdam.
I det forskudte regnskabsår 2015/16, der løb til starten af april, lykkedes det også at øge eksportandelen betragteligt. Det skete dog på en ekstraordinær baggrund, idet selskabet valgte at eksportere en stor mængde af sine produkter, inden det i slutningen af marts ville blive direkte påvirket af en sympatikonflikt iværksat af 3F.
Sympatikonflikten, der senere ophørte i maj, bundede i, at DanRoots benyttede sig af to leverandører, som ifølge fagforbundet enten ikke havde en overenskomst eller havde en anden overenskomst, end den 3F ønskede.
»3F havde raslet med sablen gennem noget tid, så vi var heldigvis forberedte på sympatikonflikten. Det var også en af årsagerne til det gode årsresultat,« siger Jan Mygdam.
»Vi sørgede for at få eksporteret stort set alt, vi kunne, inden sympatikonflikten trådte i kraft. Vi vidste jo ikke, hvem vi havde at sælge til, når først den var begyndt,« uddyber han.
Bestyrelsesformanden forklarer, at når virksomheden typisk putter frø i jorden i marts, bliver de samme rodfrugter først gravet op og solgt i maj året efter. Dermed er der ofte et produktionsforløb på mere end et år.
Men i det seneste regnskabsår tog DanRoots altså produkterne tidligere op af jorden, end firmaet ellers ville have gjort, og fik dem herefter eksporteret.
»Noget af den omsætning, vi har i det gamle regnskabsår, mangler vi så i det nye år, fordi vi simpelthen har solgt varerne, før vi ellers ville have gjort. Det gør selvfølgelig, at der kommer til at mangle danske gulerødder i butikkerne sidst på sæsonen,« siger Jan Mygdam.
På trods af de færre rodfrugter venter virksomheden ifølge bestyrelsesformanden et overskud i 2016/17, omend det nok ikke bliver i samme størrelsesorden som i 2015/16.
Jan Mygdam fortæller desuden, at DanRoots stadig samarbejder med den ene af de to leverandører, som lå til grund for sympatikonflikten. Det skyldes, at partneren har indgået en overenskomst med 3F. Til gengæld blev samarbejdet med den anden leverandør opsagt, inden sympatikonflikten trådte i kraft.