- Opdateret 07/09/2016 kl. 10:35
Flaskehalse truer med at spolere jobfesten
Der var rimelig godt skub i jobannoncerne på nettet i løbet af august. Men det er ikke udelukkende positivt, mener ekspert.
Grundlæggende er det tegn på sundhed, at den danske økonomi fortsat formår at skabe nye jobs. Men det kan skabe problemer, hvis virksomhederne bliver ved med at fylde gulvene med nye ansigter uden samtidig at løfte produktiviteten.
Det mener Steen Boccian, cheføkonom hos Dansk Erhverv:
»Når man skaber 50.000 nye arbejdspladser på et år. Og man samtidig har en ledighed på omkring 110.000, så er det ret tydeligt, at der er en risiko for, at det kan være svært at få enderne til at mødes hen over de kommende år. Vi ser også allerede nu, at virksomhederne melder om problemer med stigende flaskehalse,« siger han.
Nye tal fra Dansk Jobindex viser, at der i sidste måned blev lagt mere end 20.000 jobannoncer på nettet - et stort set uændret niveau i forhold til de foregående måneder.
Netop det uændrede billede, kombineret med en lav vækst, kan være et tegn på, at løkken allerede nu er ved at stramme til om det danske arbejdsmarked.
»Hvis produktiviteten er lav, får du et arbejdsmarked, der strammer til for tidligt. Det kan have den betydning, at opsvinget bliver kortvarigt. Arbejdsmarkedet risikerer hurtigt at blive overophedet,« siger Steen Boccian.
Han forklarer, at 21 pct. af virksomhederne i byggeriet i august måned manglede arbejdskraft. I industrien oplevede 8 pct. af virksomhederne problemet.
Og nye tal fra Danmarks Statistik viser desuden, at 11 pct. af virksomhederne i servicesektoren ser mangel på arbejdskraft som en produtionsbegrænsning.
Men årsagen til den vækst, vi trods alt oplever herhjemme i øjeblikket, skulle helst være et resultat af, at tingene følges ad. Ikke at der skabes en masse job, som ikke leverer tilstrækkelig mange produkter.
»Så på den måde skal vi have hævet produktiviteten, så vi kan få noget reel velstandsstigning, som vi derefter kan se på, hvordan vi fordeler. Men før vi kan fordele stykkerne, skal vi have en kage at dele ud af. Og den kagestørrelse afgøres af produktivitetsvæksten,« siger Steen Boccian.