Sydbank: Begrænset roaming hjælper hele industrien
Det er positivt for TDC og konkurrenterne, at kommende regler fra EU om fri roaming ikke lægger op til helt så store ændringer, som tidligere.
Det vurderer Morten Imsgard, analytiker ved Sydbank.
- Udspillet understreger lidt af de problematikker, der er omkring et fælles europæisk telemarked. Det er alt andet end fri konkurrence, men det er et udtryk for, at det er super komplekst at gennemføre en sådan lovgivning, siger han til Ritzau Finans.
EU-Kommissionen foreslår, at teleselskaberne skal tilbyde mindst 90 dages fri roaming om året. Dermed kan forbrugerne slippe for ekstra afgifter på at tale i mobil, sms'e og bruge data, når man bruger sin mobil i et andet EU-land fra næste sommer. Men altså kun i tre måneder.
- Der er meget store prisforskelle i Europa, og det virker til, at man fra politisk side har erkendt, at man ikke kan indføre et helt frit telemarked, vurderer Sydbank-analytikeren.
Forslaget skal blandt andet forhindre, at en telekunde køber et sim-kort i et andet EU-land, hvor prisen er lavere, og bruger mobilen derhjemme i hverdagen.
- Jeg tror, at alle teleselskaber er meget positive for, at det bliver sådan her, hvis det bliver den endelige lovgivning. Dermed slipper man for ekstreme situationer, hvor kunderne kan skifte til et helt andet land i EU, hvor der er den laveste pris, lyder det fra Morten Imsgard
- For forbrugerne er det her til gengæld meget skidt, for det oprindelige udspil var markant mere i deres interesse, fortsætter han.
Han vurderer ikke, at de ændringer, der er lagt op til, kommer til at få stor indflydelse på, hvorvidt der kommer fusioner i den europæiske telesektor.
- Det får næppe hele konsolideringsbølgen til at løbe hurtigere, men det understreger bare, at der er behov for flere fusioner, mener han.
Forbrugere, der overskrider loftet for roaming, skal ifølge EU-Kommissionens forslag betale 4 cent (cirka 30 øre) per minut for mobilsnak.
Prisen skal være 1 cent (cirka 7,5 øre) per sms og 0,85 cent (cirka 6,4 øre) per megabyte data, hedder det i forslaget.
Ritzau Finans