Erhverv

Mærsk-ledelsen under massivt investorpres for opsplitning

A.P. Møller-Mærsks ledelse er under hårdt pres for at levere varen, når virksomheden inden månedens udgang kommer med en strategisk opdatering. Mærsk holder stadig døren på klem for at fortsætte som nu. Det vil sende aktien til bunds.

Artiklens øverste billede
Mærsks adm. direktør Søren Skou har i hvert fald officielt muligheden for at komme frem med status quo som en mulig løsning for fremtidens Mærsk - men det vil give dønninger i aktiekursen, lyder det fra analytikerkorpset. Foto: Mærsk

Ledelsen i A.P. Møller-Mærsk er under maksimalt pres for at diske op med gode svar, når virksomheden sidst i denne måned kommer med en ny plan for sin fremtidige strategi og struktur.

Investorerne har allerede gjort Mærsk-aktien ca. 40 mia. kr. mere værd i forventning om, at noget stort er under opsejling, så status quo vil ifølge flere Mærsk-kendere være en fiasko af dimensioner. Derfor er Mærsk tvunget til at komme med en form for opsplitning i to eller flere enheder - også selv om det i sig selv ikke løser Mærsks mange problemer.

»River Mærsk ikke selskabet over på en eller anden måde, vil investorerne rive kursen i stykker. Selve strategisnakken er jo en erkendelse af, at tingene ikke er holdbare, som de er - og gør man så ikke noget, vil det være ekstremt skuffende,« siger Morten Imsgard, Mærsk-analytiker i Sydbank.

Han peger på, at en status quo-udmelding fra Mærsk er usandsynlig og vil betyde, at investorerne igen vil rette blikket mod fundamentalerne for Mærsk, og de ser ikke for gode ud med tvivl om fremtiden for containerfarten og olieprisen.

Samme reaktionsmønster ser Dan Togo Jensen, aktieanalysechef i Handelsbanken, for sig:

»Hvis intet nævneværdigt sker, skal vi tilbage til niveauerne inden meddelelsen om det strategiske review, og i mellemtiden har vi faktisk bare haft en skuffende meddelelse for 2. kvartal.«

I forbindelse med fyringen af adm. direktør Nils Smedegaard Andersen den 23. juni åbnede bestyrelsesformand Michael Pram Rasmussen for en mulig opsplitning. Med tryk på mulig. Men ifølge Per Hansen, investeringsøkonom i Nordnet, er status quo ikke en farbar vej.

»Hvis Mærsk meddeler, at de har overvejet det, men ender op med ikke at ændre noget, vil en del af den kursstigning, som er vokset frem den seneste måned, potentielt kunne forsvinde igen over nogle uger. Det vil risikomæssigt kunne koste investorerne 10 pct.,« forudser han.

River Mærsk ikke selskabet over på en eller anden måde, vil investorerne rive kursen i stykker.

Morten Imsgard, Mærsk-analytiker i Sydbank

Otto Friedrichsen, aktiestrateg hos Formuepleje, tror ikke meget på, at opsplitningsmanøvren i sig selv er værdiskabende, men mener, at Mærsk skal være meget konkrete i sine planer:

»Jeg tror, at markedet forventer en håndgribelig plan, hvor man tydeligt skitserer, om man bliver eller afvikler de enkelte forretningsområder og forklarer berettigelsen af de enkelte forretningsområder. Man forventer, at en opsplitning af Mærsk skaber værdi, og jeg tror godt, at man kan sige, at konglomeratrabatten i aktien er priset ud. Derfor vil status quo forventeligt give en negativ reaktion,« siger han.

På den baggrund virker det helt igennem usandsynligt, at status quo reelt er en mulighed, når Mærsk sidst på måneden kommer med nyt om selskabets fremtidige udseende, selv om man stadig fastholder det som et muligt udfald. Mærsk har ikke råd til at skuffe.

Mærsk ønsker endnu ikke at kommentere eller foregribe udkommet af det strategiske arbejde.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.