Sverige vil give store bøder til virksomheder med for mange mænd i bestyrelsen
Der skal vanke bøder på op til 5 mio. svenske kroner, hvis der ikke sidder kvinder nok i bestyrelsen. I hvert fald hvis det står til den svenske regering.
Der er stadig for meget testosteron ved bestyrelsesbordene i de svenske virksomheder.
Det mener den svenske regering, der nu fremlægger et nyt, kontroversielt lovforslag for at sikre en mere lige fordeling af kønnene i bestyrelserne.
Senest i 2019 skal 40 pct. af medlemmerne være kvinder, ellers vanker der bøder, skriver Sveriges Radio.
Regeringen foreslår at indgøre afgifter på mellem 250.000 og 5 mio. svenske kroner.
»Det går ikke at tale om dette her år ud og år ind uden faktisk at levere,« siger Sveriges socialdemokratiske erhvervsminister, Mikael Damberg, til mediet.
Hvis den nye lov kommer gennem Riksdagen, det svenske parlament, vil 280 børsnoterede selskaber og i omegnen af 50 statsejede virksomheder blive omfattet af reglerne. Lovforslaget møder dog allerede nu modstand fra flere politiske opponenter.
Nabolandet Norge er et af forgangslandene, når det kommer til forsøg med at lovgive sig til ligestilling. Allerede i 2006 indførte landet en lov om, at bestemte virksomheder skulle have mindst 40 pct. kvinder i bestyrelsen.
Ifølge flere danske eksperter har projektet dog været en fuser. Ordningen har nemlig tilsyneladende ikke smittet af i toppen af erhvervslivet, hvor udviklingen i antallet af kvindelige topledere ligner den i Danmark, der ikke har tilsvarende kvoteregler.
Tyskland fulgte i 2014 Norges eksempel og præsenterede et lovforslag, der talte for, at selskaberne fremover skulle reservere 30 pct. af pladserne i bestyrelseslokalet til kvinder.
EU har siden 2012 barslet med at få vedtaget et såkaldt kvotedirektiv, der skal fylde op mod 40 pct. af pladserne i bestyrelserne med kvinder, men idéen møder modstand fra bl.a. Danmark.
I Danmark er det op til den enkelte virksomhed at sætte sig mål for kønsfordelingen. Regeringen fik i 2012 indført en lov, at pålægger statslige institutioner og de 1.200 største børsnoterede virksomhed at opstille måltal for fordelingen af køn i bestyrelser og andre ledelsesorganer.