6.000 medarbejdere er mødt på job hver dag i fire år for at lave ingenting
Et underligt scenarie udspiller sig dagligt på japanske atomkraftværker - særligt det største af slagsen.
Mere end 6.000 medarbejdere møder på job hver dag for at producere: Ingenting.
Det er virkeligheden for atomkraftværket Kashiwazaki-Kariwa, der er ejet af Tokyo Electric Power Co. Holdings (Tepco.). Tepco er ejeren af det katastroferamte atomkraftværk Fukushima, som i marts 2011 blev ramt af den altødelæggende tsunami.
Medarbejderne på atomkraftværket Kashiwazaki-Kariwa møder på arbejde for at holde atomkraftværket parat, så det kan begynde energiproduktionen, når myndighederne giver grønt lys. Det er et scenarie, som har udspillet sig dagligt i fire år på atomkraftværket, som er verdens største, uden at man har solgt en eneste kilowatt-time.
Faktisk er der liv og aktivitet på mange af de japanske atomkraftværker, uden at det udmønter sig i energiproduktion, ifølge Bloomberg News, der nævner, at Japan har 42 atomkraftværker, hvor af kun tre producerer kommerciel energi. Atomkraftværkernes ejere satser på, at det får grønt lys, og imens står atomkraftværkerne stille, hvilket koster milliarder af yen.
Atomkraftværkernes ejere har sat deres lid til, at landets regering kan vinde over de lokale myndigheder og befolkning, der frygter, at endnu en atomkatastrofe kan udspille sig.
Analytiker James Taverner fra IHS beretter, at det er meget dyrt at holde atomkraftværkerne på standby, men ejerne har allerede satset store penge på at få atomkraftværkernes sikkerhed øget til en højere standard, samtidig med at en regulær lukning også er utrolig dyr.
Energiselskabernes omkostninger til atomkraftværkerne udgjorde i 2015 i omegnen af 9 pct. af de samlede omkostninger til energiproduktion, men atomkraftværkernes samlede energiproduktion kan beregnes til 1,1 pct. af Japans energiforbrug, ifølge Bloomberg News.
Tepcos koncernchef Naomi Hirose berettede tidligere i år, at en genstart af Kashiwazaki-Kariwa kan vende koncernens tab til plus. Kashiwazaki-Kariwa også kaldet KK har en kapacitet på 8,2 GW med syv reaktorer.
Aktiefokus