Danskerne streamer snart Netflix og HBO for 1,5 milliard kroner
Streamingtjenesterne har på få år banket en milliardforretning op i Danmark, og om tre år vil salget runde 1,5 mia. kr. Det anslår PwC i en ny prognose.
Mængden af danskere, der gladeligt betaler for at kunne se "Orange is the New Black" på Netflix eller "Game of Thrones" på HBO, vokser.
I 2015 rundede abonnementsindtægterne 1 mia. kr., og i 2019 vil streamingsalget nå en ny milepæl - 1,5 mia. kr. Det anslår revisions- og konsulentvirksomheden PwC i en ny prognose.
»Den generelle tendens, vi ser, er, at folk vælger de store tv-pakker fra for de lidt mindre, og som supplement vælger de en streamingtjeneste til som f.eks. Netflix eller HBO,« siger Leif Ulbæk Jensen, partner i PwC.
Stigningen i streamingsalget har været massiv, siden streamingtjenesterne er dukket op på danskernes computere, iPads og tv, og fra 2013 til 2015 er salget tredoblet fra 371 mio. kr. til 1,2 mia. kr. Omsætningen vil ifølge PwC fortsat vokse, men med en lavere hastighed, da tilgangen ifølge Leif Ulbæk Jensen vil blive mere jævn, da tiden, hvor nyhedsværdien var høj, er forbi.
PwC's tal er estimater, da f.eks. hverken Netflix eller HBO offentliggør deres danske tal. Tallene for i dag ligger nogenlunde i tråd - omend lidt i den høje ende - med, hvad andre aktører i branchen tidligere har meldt ud. TV2, der har streamingtjenesten TV2 Play, anslog eksempelvis tidligere på året, at streamingmarkedet pt. ligger på over 1 mia. kr.
Selv om interessen for at streame vokser, vurderer PwC ikke, at interessen for tv-abonnementer daler markant. Ifølge tallene vil det først være i 2019, at salget af tv-abonnementer begynder at dale.
»Vi tror, at mange stadig gerne vil beholde deres tv-pakke på den korte bane, men over tid vil de traditionelle tv-abonnementer falde, fordi det bliver mere normalt at se TV on Demand,« siger Leif Ulbæk Jensen.
Med andre ord: Danskerne dropper at tænde for fjernsynet for at zappe og se, hvad der lige tilfældigvis bliver vist, og vælger i stedet at bruge de forskellige tjenester til at se, hvad de lige er i humør til.
De traditionelle dvd-film har lidt gevaldigt under streamingens popularitet, viser tallene. Alligevel spår Leif Ulbæk Jensen ikke dvd'ens død.
»Brugen falder, men jeg tror, at der stadig vil være folk, der vælger at se en dvd frem for at streame. Inden for musik har LP’en eksempelvis fået en slags revival. Der findes stadig folk, der gerne vil have det fysiske produkt i hånden, og der kan være fordele kvalitetsmæssigt.«