Erhverv

Uroen ulmer under overfladen i bagmandspolitiet

Ledelsen i bagmandspolitiet beskyldes for bedrive management by fear. Intet kunne være mere forkert, siger statsadvokat Morten Jakobsen.

Artiklens øverste billede
»Statsadvokaten har fået øgenavnet Kim Jong Il,« hedder det i en af bemærkningerne i en trivselsundersøgelse blandt de ansatte i bagmandspolitiet. Foto: Lars Krabbe

Mens bagmandspolitiet er i fuld gang med at efterforske historisk store sager om skattesvindel og bestikkelse, ulmer uroen i dele af medarbejderstaben.

Utilfredsheden retter sig tilsyneladende særligt mod den øverste chef, statsadvokat Morten Jakobsen, som har gennemført store ændringer i organisationen, siden han tiltrådte i 2014.

En stribe erfarne efterforskere og anklagere er forsvundet, og i en trivselsundersøgelse, som Finans er i besiddelse af, bliver den øverste ledelse beskyldt for at at drive »management by fear«, hvor medarbejdere pludselig bliver fjernet.

»Statsadvokaten har fået øgenavnet Kim Jong Il,« hedder det i en af bemærkningerne i rapporten fra foråret.

Finans har været i kontakt med en stribe nuværende og tidligere medarbejdere, hvoraf flere fortæller om et ubehageligt miljø, der har fået fremtrædende folk til at forlade den særlige anklagemyndighed.

ØL (øverste ledelse, red.) har sendt så mange medarbejdere væk fra SØIK, så SØIK ikke længere er en rar arbejdsplads. Statsadvokaten leder SØIK efter "management by fear". Dermed er der manglende tillid til ledelsen.

Trivselsundersøgelse i bagmandspolitiet

Situationen kobles af nogle sammen med, at lederen af efterforskningen af svindel med udbytteskat for 12,3 mia. kr. netop har valgt at tage sin afsked.

Den pågældende vil ikke selv kommentere dette.

Der er dog også kilder, der mener, at organisationen havde brug for »et los bagi«, og trivselsundersøgelsen fastslår faktisk, at de fleste medarbejdere trives.

Da bagmandspolitiet i foråret gennemførte en trivselsundersøgelse blandt medarbejderne, var resultaterne på ingen måde alarmerende. Til gengæld var medarbejderne stærkt kritiske i bemærkningerne.

Seniorforsker Thomas Clausen fra Det Nationale Center for Arbejdsmiljø mener, at tallene indikerer, at ledelsen er lykkedes med at skabe forståelse for behovet for forandringer.

»Men der er nogle, der ikke trives, og det skal man også tage alvorligt. Kun ved at diskutere det åbent finder man ud af, om kritikken har klangbund i større dele af organisationen,« siger Thomas Clausen.

Chefen for bagmandspolitiet, statsadvokat Morten Jakobsen, afviser, at der er uro. Han påpeger, at de kritiske kommentarer har været diskuteret på møder i bagmandspolitiets samarbejdsudvalg, hvor man også er blevet enig om, hvordan ledelsen kan imødekomme kritikerne.

Men når det er sagt, er han ikke overrasket over reaktionerne.

»Du kan ikke køre en forandringsproces og blive tiljublet af alle. Vi har et klart fokus på daglig og nærværende ledelse, men intet kan være mere forkert end at sige, at vi praktiserer management by fear,« siger han.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.