Massiv forberedelse har forhindret stormflodsskader for millioner
Selvom danskerne endnu ikke har anmeldt alle skader ovenpå stormfloden, tyder meget på, at forebyggelse har forhindret mange skader.
Onsdag arbejdede både Beredskabsstyrelsen og mange danske husejere hårdt på at sikre boliger og andre bygninger mod de stigende vandstande pga. stormfloden. Torsdag morgen tyder meget på, at netop det store arbejde torsdag har forhindret mange vandskader.
Hos Danmarks største forsikringsselskaber har man nemlig kun fået ganske få anmeldelser om skader ind i løbet af natten og morgenen. I Alm. Brand havde man kl. 7.30 ikke modtaget en eneste anmeldelse om vandskade pga. stormfloden.
»Vi tror, det skyldes en god forberedelse med sandsække, watertubes og stormflodstape, som vi selv har været ude med. Vi oplever, at beredskabet har været på plads, og man har været god til at gå ud i rigtig god tid,« siger Kristjan Jørgensen, pressechef i Alm. Brand.
Han peger på, at erfaringer fra tidligere storme har betydet, at både beredskabet og danskerne er bedre forberedt på en stormflod.
Efter stormene Bodil og Allan blev der f.eks. flere steder indkøbt watertubes, der bedst kan beskrives som en kæmpe vandslange, der fyldes med vand og lægges op som dæmning.
Hos Topdanmark havde man til morgen modtaget syv anmeldelser, mens Codan torsdag morgen har modtaget en håndfuld anmeldelser, og Tryg i løbet af natten har fået 10.
»Beredskabsstyrelsen har været ude i rigtig god tid, og der er ingen tvivl om, at det skal have en kæmpe del af æren for, at det ikke er gået værre. Men jeg tør ikke gøre mig til dommer over, om det er gået godt eller skidt endnu, når vi ikke har et fuldt overblik. Jeg tror, der er mange, som vi først kommer til at høre fra i løbet af formiddagen,« siger Tanja Frederiksen, pressechef i Tryg.
Og forebyggelserne kan godt betale sig. Tidligere tilfælde af stormflod har kostet mange millioner. Efter decemberstormen i 2015 udbetalte Stormrådet 11,8 mio. kr. i erstatninger for alene oversvømmelseshændelser, mens der efter decemberstormen i 2013 blev betalt erstatninger for omkring 850 mio. kr. for skader som følge af stormflod.
Stormrådet har allerede meddelt, at der i dele af landet har været tale om stormflod. Det betyder, at stormflodsordningen dækker skader på bygninger og indbo. Selvom det altså ikke er forsikringsselskaberne, der skal betale for skaderne, er det stadig dem, danskerne skal anmelde deres skader til.