De tre vigtigste (og værste) spørgsmål du skal have styr på til jobsamtalen
Det gælder om at have gode svar parat, når du går ind til en jobsamtale.
Svedige håndflader og en generel følelse af ubehag følger ofte med et interview om nyt job. Det er som at gå til eksamen en gang til, men her gælder det om mere end blot en karakter.
Især første gang, man skal til en samtale om nyt job, kan være angstfremkaldende. Her er tre gode forsalg fra USAToday til svar på tre typiske spørgsmål, som arbejdsgiveren sandsynligvis stiller dig.
1. "Fortæl mig om lidt dig selv?":
For de fleste kan det være et ret intimiderende spørgsmål. Men det kan også få dig sat i scene. Det er uden tvivl det vigtigste spørgsmål at have et godt svar på. Og klarer du det med bravour, kan det måske sikre dig ansættelsen.
Desuden kan det betyde, at du overtager styringen af samtalen.
Spørgsmålet er utroligt bredt, men det, din arbejdsgiver i virkeligheden søger efter, er en kortfattet indirekte forklaring på, hvorfor du er den bedste til jobbet. Det betyder ikke, at du skal fortælle om dit liv fra fødsel til i dag.
Det skal være en såkaldt "elevator-tale" på steroider, hvor du gør det klart, at du er den rette kandidat til lige netop det job, arbejdsgiveren leder efter (udtrykket stammer fra, at man skal kunne nå at sælge sig selv eller en idé på den samme tid, som det varer at køre i elevator).
2. "Hvad er dine svagheder?"
Det er et rigtigt hade-spørgsmål. Hvordan fortæller du om sine svagheder uden at spille dig helt ud af pladen og give arbejdsgiveren argumenterer for, at det netop ikke skal være dig?
Der er flere tilgange til svaret. Den første strategi går ud på at gøre dine svagheder til en styrke. I stedet for at tale om de ting, du kunne forbedre, så fortæl, at du aktivt arbejder på forbedre visse områder, og at du er på vej til at styrke dem.
Men pas på: Lad være med at beskrive svagheder som "svagheder", hvis de er helt nødvendige basisegenskaber for, at du kan betride jobbet.
En anden måde at komme med et sikkert svar på er, at du vælger et område eller en faglig kompetence, som intet har at gøre med med det job, du ansøger om. At du udstiller en svaghed, som er ligegyldig for jobbet, og som arbejdsgiveren i realiteten er ligeglad med, om du besttrider.
3. "Hvorfor skal jeg ansætte dig?"
Dette spørgsmål giver dig din store chance for (på under to min.) at tale om tre ting: Hvorfor mig, hvorfor dette job og hvorfor dette selskab.
Start med at fortælle om dit liv uden for uddannelsesinstitutionen. Det viser, at du er et "rigtigt" menneske med livserfaring og kan gøre dig til en gevinst for den gruppe af kolleger, du skal arbejde sammen med.
Derefter skal du komme med en kort beskrivelse af din uddannelse og relevant erhvervserfaring, som samlet forklarer, hvorfor du er kvalificeret til jobbet.
Endelig laver du et statustjek. Det er din chance for at vise, hvorfor du skal have jobbet hos netop denne virksomhed. Vis dem, at du har gjort dit hjemmearbejde ved at have undersøgt selskabet, og at du har tænkt meget over de ting, som stod i beskrivelsen af jobbet, din rolle og pligterne som følger med.
*Svarene er udarbejdet af Susan Brennan der er associate vice president ved University Career Services, Bentley University. University Career Services er for nylig blevet rangeret som nr. 1 i katagorien “Best Career Services” af Princeton Review 2017.