Erhverv

Tirsdag kan Trump få aktiemarkedet til at gå i sort

Hvis det positive momentum skal fastholdes, kræver det langt flere detaljer og en tidsplan for opfyldelsen af alle de løfter, som Donald Trump har givet investorerne.

Donald Trump holder i dag en vigtig tale i Kongressen, hvor især investorerne og erhvervslivet forventer at få flere detaljer om hvordan de mange økonomiske tiltag skal udformes i praksis - og ikke mindst tidsplanen for dem. Foto: AP/Evan Vucci

Aktiemarkedet har kun kendt en vej, siden Donald Trump blev præsident. Og det er op. Hans løfter har givet investorerne optimisme. Indtil nu er det imidlertid blevet ved overskrifterne.

Derfor er der billioner af dollars på spil forud for hans tale tirsdag i den amerikanske Kongres, skriver Bloomberg. (natten til onsdag dansk tid, red)

Talen er så vigtig, at den sidestilles med de status-taler, som præsidenter normalt holder en gang om året, og som kendes som "State of the Union". Trumps tale tirsdag til Kongressen er dog ikke en State of the Union - dertil har han endnu siddet for kort tid.

Investorerne har indtil i dag reageret positivt på Trumps løfter om skattelettelser, økonomiske stimuli og stort fokus på at genrejse amerikansk erhvervsliv med jobskabelse for øje.

Herunder ses stigningen i S&P 500 frem til og efter indsættelsen af Trump...

»Vi forventer nu at få flere detaljer om, hvordan den politik skal udformes i praksis. Vi forventer mere specifikke tal og endda også en tidshorisont for deres implementering. Hvis der ikke kommer mere kød på, så kan det stoppe markedets positive holdning,« siger Sean Simko, der er direktør i investeringsselskabet SEI Investments Co. i Pennsylvania, til Bloomberg.

Trump har med vanlig svulstig stil blandt andet lovet en »fænomenal« ny plan for beskatning. Desuden har han lovet at øge udgifterne til militæret med 54 mia. dollars. Samtidig vil han »begynde at investere mange penge i ny infrastruktur.«

Siden Trump blev valgt, er S&P 500 steget med 10 pct., og 17 gange er indekset lukket i rekord. Det har øget værdien af de amerikanske aktier med 2,8 billioner dollars.

Det er dog ikke kun Donald Trumps retorik, der har fået aktierne til at stige. Den amerikanske økonomi er kommet op i fart, og virksomhedernes årsregnskaber viste større fremgang end ventet.

Udover selve indsprøjtningen af kapital i det amerikanske samfund forventer investorerne og især virksomhedslederne også at få mere nyt om planerne om en importtold - Border Adjustment Tax - som flytter byrden fra de eksporterende virksomheder til dem, der importerer.

»Hvis ikke markedet var steget så dramatisk, som det er tilfældet, kunne vi måske godt vente på detaljerne. Men det nuværende aktiemarked er ved at blive utålmodigt og vil se resultater,« siger Quincy Krosby, der er markedsstrateg hos Prudential Financials, til Bloomberg.

Læs også