Erhverv

DI opfordrer virksomheder til at svinge dankortet og slanke indlånskontoen

Det koster mange virksomheder dyrt at have penge stående i banken. Der er måske mere fornuft i at investere pengene i øget produktion eller forbedret konkurrenceevne, foreslår DI.

De seneste to år har landets virksomheder øget bankindlånet med omkring 9 mia. kr. i en tid med minusrenter. Måske kan pengene placeres bedre, lyder det overraskende fra DI. Foto: Mik Eskestad Foto: Mik Eskestad

Danmarks største erhvervsorganisation tager nu bladet fra munden og opfordrer direkte sine medlemsvirksomheder til at sætte milliardformuer parkeret i landets banker i arbejde.

Virksomheder sparer op trods minusrenter
  • Siden 2015 har landets virksomheder øget deres indestående i banker og pengeinstitutter med 4 pct. til 233 mia. kr.
  • Det er sket, selv om flere af de største banker i dag har pålagt virksomheder negative renter af indeståender.
  • I samme periode har virksomhederne også øget deres bankgæld, der ligeledes er steget 4 pct. og nu udgør 275 mia. kr.
Kilde: Nationalbanken.

Anledningen er nye tal fra Nationalbanken, der viser, at virksomhederne siden 2015 har øget opsparingen i bankerne med 4 pct., så de nu har 233 mia. kr. stående på bankkonti i en tid, hvor hovedparten af landets største banker har indført negative renter for erhvervskunder.

Derfor opfordrer vi virksomheder til at se på, om der kunne være investeringer i f.eks. digitalisering og automatisering, der kunne give bedre mening end at have pengene stående et sted, hvor de ikke giver afkast.

Kent Damsgaard, vicedirektør i DI

»Betingelserne for at investere, hvad enten det er med opsparede eller lånte penge – eller en kombination – har aldrig været bedre. Samtidig har vi et stort behov for investeringer, der øger virksomhedernes produktivitet og konkurrenceevne,« siger Kent Damsgaard, vicedirektør i DI, til DI Business og fortsætter:

»Derfor opfordrer vi virksomheder til at se på, om der kunne være investeringer i f.eks. digitalisering og automatisering, der kunne give bedre mening end at have pengene stående et sted, hvor de ikke giver afkast,« siger DI-direktøren.

Bankers praksis med at opkræve betaling af erhvervskunder for at have penge stående i banken har grebet om sig siden juni 2015. Årsagen er, at Nationalbanken i dag pålægger banker at betale 0,65 pct. i rente af indskud. En situation der i 2015 og 2016 har kostet bankerne omkring 2,0 mia. kr., lyder vurderingen fra Finans Danmark.

Derfor har bankerne valgt at sende en del af regningen videre til erhvervskunderne. Men selv om de opsparede formuer i værste fald koster virksomhederne penge, har de ikke travlt med at sætte pengene i arbejde, lyder det fra Jørgen Flemming Ladefoged, ejer og direktør i virksomheden Effimat, der udvikler og producerer lagerrobotter.

»Selv om vi kan bevise over for kunder, at de kan spare penge fra dag et, og de kan have en tilbagebetalingstid på vores produkter på et år, er der stadig en tendens til, at de holder hænderne i lommen,« siger Jørgen Flemming Ladefoged til DI Business.

På det seneste har han dog oplevet, at især store danske virksomheder er begyndt at løsne muldvarpeskindet.

Det er dog ikke kun virksomhedernes opsparing, der er vokset. Det samme er deres bankgæld. Siden 2015 har virksomhederne ifølge Nationalbanken øget deres bankgæld med 4 pct. til 275 mia. kr.

Læs også