Erhverv

Undgå skrivebordssmerter med få simple øvelser

Mange danskere får problemer med skuldre og nakke, når vi sidder foran computeren på arbejdet. Her er de gode råd til, hvordan du undgår smerterne.

Den langvarige og ensartede arbejdsstilling er farlig, og derfor er variationen meget vigtig. Foto: Colourbox

En hel dag foran computeren på arbejdet kan være hårdt for vores ryg, skuldre og nakke.

Derfor er det vigtigt, at vi gør noget ved problemerne, før de opstår. Det fortæller Mette Aadahl, der er fysioterapeut og seniorforsker ved Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed i Region Hovedstaden.

Hun lægger særligt vægt på vigtigheden af at variere sin plads foran computeren i løbet af dagen.

- Den langvarige og ensartede arbejdsstilling er farlig, og derfor er variationen meget vigtig.

- Det gælder både, når du sidder ned - altså i forhold til at du ikke sidder ned hele tiden. Men også i forhold til nakke, skuldre og arme - at du veksler mellem at skrive i hånden, tale i telefon eller noget helt tredje, siger Mette Aadahl.

Daglige pauser med at komme op og stå eller gå lidt rundt har også stor betydning i løbet af dagen, så du får gang i kroppen og blodomløbet.

Spørger man Mads Andreasen, der er cand.scient. i Idræt og Sundhed samt direktør i Sund.dk, skal vigtigheden af at komme op og stå og gå rundt i løbet af dagen ikke undervurderes.

Han fortæller, at det handler meget om at tillære sig nogle vaner.

- Hvis man prøver at komme væk fra sit skrivebord cirka en gang i timen i løbet af dagen, så er det til at huske, og det er en god vane at få lavet, siger Mads Andreasen.

Har man et hæve-/sænkebord på sit arbejde, kan man passende lave sig nogle vaner med det. De vaner kan eksempelvis være at løfte bordet, inden du går til frokost, eller inden du går hjem, så det står klar til at stå op, til når du kommer tilbage til pladsen.

Det er ikke alle job, hvor det lige er muligt at flytte sig fra en siddende position i løbet af en arbejdsdag. Det kan være job som taxa-, lastbil- og buschauffører.

Ved disse job er det vigtigt, at du får bevæget dig i de pauser, der opstår i løbet af dagen - eller du kan lave noget siddende øvelser, der kan løsne op i kroppen, fortæller Mads Andreasen.

Her er nogle gode øvelser, som du kan lave ved skrivebordet:

Når du en hel dag sidder foran computeren eller bag rattet, kan enkelte øvelser være med til at afhjælpe smerte og gener i nakke, skuldre og arme.

Mads Andreasen kommer med et par eksempler på, hvordan disse øvelser kan se ud:

1. Rul med skuldrene.

- Rul væk fra bordet på kontorstolen og lav en rullende bevægelse med dine skuldre helt op til ørerne og ned igen - først i en fremadrettet bevægelse og derefter i en bagudrettet bevægelse.

2. Pluk æbler.

- Ræk først den ene arm i vejret, som du ville gøre, hvis du plukkede et æble højt oppe, mens du holder den anden nede langs siden. Så skifter du med at have den ene og den anden arm i vejret. Husk at strække ud i armen, når du laver denne øvelse.

3. Stræk ud mellem skulderbladene.

- Saml hænderne og stræk armene foran dig selv. Rund det øverste af ryggen, så du trækker skulderbladene fra hinanden og hold strækket. Lad derefter armene køre op over hovedet og hold strækket dér. Før til sidst armene ned langs siden og saml hænderne igen bag ryggen, og træk armene opad, så du mærker et stræk på brystmusklerne.

4. Stræk ud i underarmene.

- Stræk den ene arm ud foran dig med håndfladen nedad. Buk håndledet nedad, tag fat oven på hånden med den anden hånd og tryk ind mod dig selv, så du strækker oversiden af underarmen. Bagefter kan du vende hånden om og strække den anden side af armen.

Kilde: Mads Andreasen.

Læs også