Erhverv

Vestager: Gazprom-løfter kan sikre billig gas

En fem år lang kamp mellem EU-Kommisionen og den russiske energikæmpe Gazprom ser nu ud til at ende med et kompromis, der skal sikre lavere gaspriser i central- og østeuropa.

Margrethe Vestager ved et pressemøde i december 2016. Foto: AP/Thierry Monasse

En af Margrethe Vestagers helt store sager som EU's konkurrencekommissær, opgøret med den russiske energigant Gazprom om priserne på gas i øst- og centraleuropa, er nu meget tæt på et forlig.

I hvert fald har Gazprom ifølge en pressemeddelelse fra EU-kommisionen nu afgivet løfter, som Vestager tror på vil sikre både en stabil levering og passende priser.

»Vi tror på at Gazproms løfter vil tillade fri passage for gas i central- og østeuropa til konkurrencedygtige priser. Løfterne adresserer vores konkurrencebekymringer og sørger for en fremadskuende løsning på linje med EU's regler,« lyder det i meddelsen fra Vestager der uddyber:

»Det her har betydning for millioner af europæere der er afhængige af gas til at opvarme deres hjem og drive deres virksomheder. Vi vil nu høre kundernes og andre interessenters synspunkter i sagen og grundigt overveje dem, inden vi tager en beslutning.«

»Sagen handler om at hindre de tiltag fra Gazprom, der kan have forhindret et frit flow af gas i Øst- og centraleuropa. Gazprom er velkommen til at sælge gas i Europa, men de skal følge vores regler. Og nu tror vi, at vi har fundet en løsning, der sikrer at de også gør det,« lød det mandag middag ved et pressemøde i Bruxelles fra Vestager.

Gazprom skal ifølge forliget fjerne alle forhindringer på videresalg af gas over EU-grænser og samtidig skille sig af med klausuler, der sikrer Gazprom en del af profitten ved videresalg af gas. Samtidig skal Gazprom åbne for sin gasinfrastruktur så man ikke spærrer for et frit salg.

»Når kunder har købt gas nu står det dem frit for at sælge det som de vil,« lød det fra Margrethe Vestager ved pressemødet.

Læs også