Erhverv

Ekstraregning på vej til fjernvarmekunder

Fjernvarmekunder i Herning får nu som de første en ekstraregning på mere end 9.000 kr. pr. husstand. Energi- og forsyningsministeren går ind i sagen.

Lars Christian Lilleholt vil  forsøge at få lovgivet sig ud af et nyt økonomisk tag-selv-bord, hvor slunkne kommunekasser bliver fyldt ved hjælp af ekstra regninger til fjernvarmekunder. Foto: Joachim Adrian Foto: Joachim Adrian

En kæmperegning er på vej til fjernvarmekunder over hele landet. Eniig Varme i Herning har netop fået ja til efter nogle nye regler at opkræve ekstra 172 mio. kr. hos sine kunder. Afgørelsen er skabelon for tilsvarende ansøgninger fra 56 andre fjernvarmeleverandører, der beder om at få lov til at kunne udskrive samlede regninger i milliardklassen.

»Vi vil opkræve de 172 mio. kr. hos vore kunder i Herning og en række mindre byer over de næste fire år. Det er så vore ejere, der bestemmer, hvad der skal ske med de penge,« siger direktør Jan Østergaard Jensen fra Eniig Varme, der ejes af Eniig Forsyning med hovedsæde i Silkeborg og Herning kommuner.

Finans' beregninger viser, at indgivne ansøgninger alene for de store fjernvarmeselskaber Hofor Fjernvarme i København og Trefor Varme i Trekantområdet vil give mulighed for at opkræve 1,1 mia. kr. ekstra ude hos kunderne.

»Desværre tyder meget på, at de her nye afgørelser vil blive misbrugt til at skrue op for varmeregningen og stikke pengene i lommen. Det har aldrig været meningen,« siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V).

Ministeren vil nu forsøge at få en politisk dialog i gang med Folketingets partier om lovarbejde, der kan lukke den nye mulighed.

Finans's udregninger på grundlag af ansøgninger til Energitilsynet.

Lars Christian Lilleholt er dog usikker på, hvor meget der kan stoppes i forhold til indgivne ansøgninger, uden at der bliver tale om lovgivning med tilbagevirkende kraft.

Som noget helt usædvanligt er formanden for brancheforeningen Dansk Fjernvarme gået i offensiven mod en række af sine egne medlemsvirksomheder.

»Det her vil jeg betegne som lovligt tyveri. Og det bliver desværre nok ikke særligt svært at overbevise borgmestre i mange kommuner med ejerskab i fjernvarmeværker om at hente penge til at lappe huller i kommunekasser. Og når det gælder aktieselskaber, er der jo ligefrem pligt til at varetage aktionærernes interesser,« siger Uffe Bro, formand for Dansk Fjernvarme.

Læs også