Private SMS-beskeder afslører magtopgør og intriger inden opgør om bycykler

Formanden for cykelfonden bag de københavnske bycykler, Nikolaj Bøgh, har i SMS-beskeder til direktøren i det konkursramte Gobike blotlagt et magtopgør internt i fonden.

Firmaet bag de københavnske bycykler, Gobike, blev tirsdag erklæret konkurs. Nu afslører private SMS-beskeder et magtopgør bag  kulisserne. Foto: Lasse Kofod

En stribe private SMS-beskeder afslører et hidtil ukendt magtopgør i cykelfonden bag de københavnske bycykler.

Opgøret udspillede sig i ugerne og dagene op til, at fonden spændte ben for en redningsplan for det nu konkursramte Gobike, der har leveret bycykelsystemet.

Finans er i besiddelse af SMS-beskederne, som fremstår som sendt mellem Gobikes stifter, Torben Aagaard, og cykelfondens formand, Nikolaj Bøgh, der også er konservativt byrådsmedlem i Frederiksberg Kommune.

De københavnske bycykler
  • Firmaet bag de københavnske bycykler, Gobike, er gået konkurs efter en mislykket redningsplan.
  • Gobike vandt et udbud af bycyklerne i 2012 og har leveret over 1.800 cykler. Systemet drives gennem datterselskabet Bikeshare Danmark, der indtil videre kører videre uberørt af rekonstruktionen.
  • Københavns og Frederiksberg Kommuner har finansieret projektet sammen med DSB, og kontrakten og samarbejdet med Gobike/Bikeshare varetages af en til formålet oprettet erhvervsdrivende fond, By- og Pendlercykel Fonden.
  • Gobikes ledelse havde ifølge eget udsagn skaffet investorer, der var klar med nye penge til firmaet, men bycykelfonden troede ikke på redningsplanen, og det fik den til at falde på jorden.

I SMS'erne bakker Nikolaj Bøgh op om redningsplanen, og han oplyser løbende sin modpart om de problemer, han har med fondens bestyrelse og direktør, som ikke tror på redningsplanen.

Torben Aagaard er rasende over, at fonden først fik redningsplanen til at falde til jorden og nu arbejder på at overtage virksomheden.

Han har givet Finans indsigt i SMS-korrespondancen for at vise det spil, der foregik bag kulisserne.

Da fonden besluttede at lægge afstand til redningsplanen, skrev Nikolaj Bøgh i en SMS til Torben Aagaard, at han var blevet »udsat for et bagholdsangreb« på fondens bestyrelsesmøde, og at fondens direktør, Tina Füssel, stod bag.

»Hun vil købe cyklerne,« skrev Nikolaj Bøgh.

Senere fulgte han op med SMS-beskeder, hvor han gør det klart, at han helst ser Gobike fortsætte som leverandør, at han løbende forsøger at »massere« de andre bestyrelsesmedlemmer, men at de »lytter (alt for) meget« til fondens advokat.

Nikolaj Bøgh bekræfter, at han har haft en SMS-korrespondance med Torben Aagaard, at han har været uenig med fondens direktør, Tina Füssel, og at han selv har arbejdet for at hjælpe Gobike på fode.

Siden fredag har han dog flere gange skiftet holdning til ægtheden af SMS'erne, og natten til søndag valgte han at tage dem for »gode varer« i en redegørelse, som han har sendt til Finans.

»De (SMS'erne, red.) har aldrig været tænkt som en del af den officielle kommunikation, men kun som en direkte kanal mellem to mennesker, der har haft en fælles interesse i at få de officielle processer tilbage på sporet«, skriver han.

Tina Füssel mener, at Nikolaj Bøghs SMS-beskeder »taler for sig selv«.

Læs også