Serier

Greenpeace: Klimaet jubler ikke over ny Nordsø-aftale

Kritikken er hård af regeringens nye Nordsø-aftale. Klimaet har fortjent bedre, lyder det fra bl.a. Greenpeace og Enhedslisten. Klima- og energiministeren siger, at aftalen er klimapolitisk fornuftig.

Oliekrise i Nordsøen
Den nye Nordsø-aftale rummer en pulje på 100 mio. kr. bl.a. til at fremme en mere miljøvenlig olieproduktion. Greenpeace havde hellere set nye investeringer i den grønne omstilling. Foto: JP  Foto: Frank Augstein/AP

Greenpeace har svært ved at få enderne til at passe på en dag, hvor regeringen både løfter sløret en ny eksportstrategi for især grøn teknologi og en ny Nordsø-aftale.

Bred opbakning til aftale
  • Den nye Nordsø-aftale har bred politisk opbakning.
  • Foruden regeringen står S, SF, DF og De Radikale bag aftalen.
  • Eneste partier uden for aftalen er Enhedslisten og Alternativet.

»Det er beklageligt og udtryk for kortsigtet tankegang, at regeringen og et solidt flertal med en hjælpepakke til Mærsk nu bidrager til at forlænge levetiden for olie og gas i stedet for at investere mere i den grønne omstilling af Danmark,« siger Mads Flarup Christensen, generalsekretær i Greenpeace Norden.

Klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt (V) forklarer, at sidste års klimaaftale i Paris og FN’s 17 nye verdensmål har skabt en global ramme for grøn omstilling, som giver danske virksomheder uanede muligheder.

Klimaet ikke engang har råd til, at vi brænder en fjerdedel af den allerede fundne kul, olie og gas af.

Mads Flarup Christensen, generalsekretær i Greenpeace Norden

Meldingen preller dog af på Greenpeace, idet regeringen med den nye Nordsø-aftale samtidig giver det Mærsk-ledede Dansk Undergrunds Consortium (DUC) en skatterabat på 5 mia. kr. frem mod 2025 i forsøget på at sikre og udbygge olie- og gasindvindingen i den danske del af Nordsøen.

»Klimaet ikke engang har råd til, at vi brænder en fjerdedel af den allerede fundne kul, olie og gas af. I det lys er det uansvarligt at levetidsforlænge olieproduktionen i Nordsøen,« siger Mads Flarup Christensen.
Enhedslisten, der står uden for Nordsø-aftalen, er heller ikke begejstret.

»Det er helt urimeligt, at Mærsk igen skal have foræret milliarder fra fælleskassen, som vi i stedet kunne bruge på at udvikle vores samfund, vores velfærd eller investere i grønne arbejdspladser,« siger politisk ordfører Pernille Skipper (EL).

Alternativet følger trop.

»Det er simpelthen oldnordisk at give skatterabatter for at sikre udvinding af fossile brændsler, hvoraf langt hovedparten burde blive i undergrunden, hvis man tager trsulen fra klimakrisen alvorligt,« siger klima- og energiordfører Christan Poll (ALT) til Altinget.dk.

Miljøvenlig olieproduktion
  • I den nye Nordsø-aftale afsættes 100 mio. kr. til fremme af miljø- og energivenlig produktion af olie og gas.
  • Puljen kan også medvirke til at fremme overførsel af teknologier fra forskningsverdenen til kommerciel anvendelse.

Kritikken forhindrer dog ikke klima- og energiministeren i at glæde sig over Nordsø-aftalen.

»Set med mine energi- og klimapolitiske briller er aftalen fornuftig,« siger Lars Christian Lilleholt.

Læs også
Top job