Erhverv

Topboliger i London købes for millioner - for at stå tomme i årevis

Borgmesteren vil have undersøgt, hvorfor rigmænd lader de enormt attraktive adresser stå ubrugte hen trods en høj skatteregning.

Det er blandt andet i dette område af London, i Chelsea, hvor dyre boliger står tomme og umøblerede hen i årevis. Her er det den kendte pub The Fox & Pheasant - som sangeren James Blunt i øvrigt var interesseret i at overtage på et tidspunkt. Foto: Polfoto

Borgmesteren i London aner ikke sine levende råd.

I nogle af storbyens mest attraktive områder som Kensington og Chelsea står næste 700 hjem tomme.

Bystyret har prøvet på at strafbeskatte ejerne af de mange tomme boliger for at få taget husene i brug - enten af ejeren selv eller ved udlejning. Det er sket ved at øge den særlige "council tax" med 50 pct. til 18.000 kr. for boligerne, skriver Bloomberg.

Men uden held.

Ubeboede huse er her defineret som boliger, der har stået tomme og umøblerede i mere end to år. Dem er der over 690 af i Kensington og Chelsea-området. Nogle af Londons dyreste kvarterer.

Derfor har borgmester Sadiq Khan bedt London School of Economics om at lave en undersøgelse af udenlandske investeringer i fast ejendom og fænomenet med "køb-og-forlad", hvor boliger opkøbes og efterlades tomme.

Ifølge boligstatistikken kostede en typisk bolig i Kensington og Chelsea omkring 17 mio. kr. eller 2 mio. pund.

Alene ekstraskatten på de tomme boliger ventes at indbringe London næsten 14 mio. kr. i skatteåret 2017/18, hvis antallet af tomme huse forbliver på det nuværende niveau resten af året.

Ekstraskatten rammer ikke huse, der er ubeboede men møblerede, fordi de måske bruges som andet eller tredje hjem af ejerne.

Det har ikke været muligt at få yderligere kommentarer fra bystyret, skriver Bloomberg.

En af grundene til de mange dyre forladte huse kan være et forsøg på at drive priserne på ejendomsmarkedet i London endnu højere op. Det kunne være tilfældet, hvis spekulanter køber boliger på attraktive adresser og derefter tager dem ud af "cirkulation" for dermed at skabe en stor kunstig mangel på attraktive boliger.

BRANCHENYT
Læs også