Serier

Butikker raser mod Nets: Kunderne kan ende som gidsler i opgøret med Mobilepay

Nets og Mobilepay kæmper indædt om at vinde markedet om mobilbetalinger i landets butikker. Nu kritiserer butikkerne Nets for at begrænse konkurrencen ved decideret at blokere for Mobilepay på deres betalingsterminaler.

Børsnedturen i Nets
Dansk Erhverv kritisterer Nets for at bruge deres betalingsterminaler til at spænde ben for konkurrenterne. I Dagrofa har koncernchef Per Thau taget konsekvensen og har fravalgt Nets. Foto: Lars Krabbe Foto: Lars Krabbe

Det danske børsflop Nets møder hård kritik fra landets butikker midt i det afgørende spil om fremtidens betalingsløsninger. For første gang angriber butikkernes brancheorganisation Nets for at blokere for Mobilepay og andre potentielle betalingsløsninger, som kan presse priserne til fordel for butikker og kunder.

»Vi er stærkt kritiske over for tiltag, som begrænser konkurrencen og butikkernes muligheder. Det her skal jo netop være et marked, hvor butikkerne og forbrugerne skal have forskellige muligheder, for markedet kommer til at ændre sig markant i de kommende år. Og det er heller ingen hemmelighed, at vi ved flere lejligheder har været efter Nets,« siger markedschef Henrik Hyltoft fra Dansk Erhverv, der som brancheorganisation repræsenterer både store og små butikker med samlet 17.000 medlemmer.

Dansk Erhverv har ellers kørt et tæt parløb med Nets, der står bag Dankortet. Med en aftale fra 2015 har Dansk Erhverv fået butikkerne til at skyde ca. 100 mio. kr. i udviklingen af det mobile dankort, der ventes at blive præsenteret om få måneder som en direkte konkurrent til Mobilepay.

Problemet er, at Nets samtidig er distributør af betalingsterminaler til butikkerne. Og her leverer Nets en løsning, som lige nu kun kan tage imod de fysiske betalingskort og snart også Nets’ eget mobile dankort. Det står i skærende kontrast til terminaler fra udenlandske leverandører, der både vil kunne tage imod fysiske og mobile dankort samt Mobilepay, der benytter en anden teknologi.

»Vi har fravalgt Nets’ terminalløsning, for vi vil ikke være bundet til en leverandør. Vi vil have mulighed for at tilbyde kunderne de løsninger, som de gerne vil bruge. Vi vil ikke tage vores kunder som gidsler i nogen krig«

Per Thau, koncernchef i Dagrofa

Hos Coop Danmark, der indtil nu har satset på Nets’ lukkede terminaler, opfordrer teknologidirektør Kræn Østergaard Nielsen Nets til at åbne for andre betalingsløsninger. I Dagrofa har koncernchef Per Thau taget konsekvensen af Nets’ lukkede terminalløsning.

»Vi har fravalgt Nets’ terminalløsning, for vi vil ikke være bundet til en leverandør. Vi vil have mulighed for at tilbyde kunderne de løsninger, som de gerne vil bruge. Vi vil ikke tage vores kunder som gidsler i nogen krig,« siger Per Thau.

I Nets afviser kommunikationschef Karsten Anker Petersen dog den udlægning. Han påstår, at Mobilepay aldrig officielt har henvendt sig for at komme ind i Nets’ terminaler, men understreger, at de skal være velkomne, hvis de vil betale omkostningerne til det.

»Sådan fungerer vores forretning. Vi laver jo ikke teknologi for sjov,« siger han.

Nets påpeger desuden, at selskabet forventer at kunne tage imod betalingsløsninger fra f.eks. Apple og Samsung, når delanceres i Danmark.

Læs også
Top job