Erhverv

EU godkender dansk støtte til Kriegers Flak Havmøllepark

Kriegers Flak havmøllepark står til at blive Danmarks største havvindmøllepark. Derudover vil der blive etableret ny sammenkobling mellem Danmark og Tyskland.

Foto: Valdemar Jørgensen Foto: Valdemar Jørgensen

Europa-Kommissionen har givet grønt lys til den danske statsstøtte til den 600 megawatt store Kriegers Flak Havmøllepark.

- Kriegers Flak Havmøllepark vil bidrage til at reducere CO2-emissionerne, og støtten er omhyggeligt udformet, så konkurrencen ikke fordrejes på elmarkederne. Jeg er glad for at kunne godkende statsstøtten til dette projekt, udtaler EU's konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, i en meddelelse.

Støtten vil blive ydet som et tillæg til elprisen på Nord-Pool-markedet.

Det var det svenske energiselskab Vattenfall, der i november løb med sejren i budkampen om at bygge Kriegers Flak, der står til at blive Danmarks største havvindmøllepark.

Vinderbuddet lød på 37,2 øre per kilowatt-time, som er verdens laveste pris for havvindmøller nogensinde. Det beløb vil blive betalt for i alt 30 TWh af produktionen, svarende til den anslåede produktion på Kriegers Flak ved cirka 12 års drift.

Elproduktionen fra Kriegers Flak Havmøllepark skal opfylde de almindelige forpligtelser til sikring af balancen mellem udbud og efterspørgsel på elnettet, og der vil ikke blive ydet støtte, hvis priserne er negative.

De samlede støtteomkostninger til at opføre Krigers Flak forventes i alt at udgøre 3,5 mia. kr. for hele støtteperioden fra 2019-2032.

Derudover vil der blive etableret en ny sammenkobling, så Sjælland forbindes med Tyskland via Kriegers Flak Havmøllepark og to tyske havmølleparker, Baltic 1 og Baltic 2. Sammenkoblingen vil gøre det muligt at øge udvekslingen af el mellem Danmark og Tyskland.

- Dette er i fuld overensstemmelse med målet om et modstandsdygtigt og integreret energimarked i EU. Kommissionen konkluderede, at projektets bidrag til at øge andelen af vedvarende energi, der produceres i Danmark, og til at nedbringe CO2-emissionerne vejer tungere end potentielle konkurrencefordrejninger som følge af den offentlige støtte, skriver Europa-Kommissionen endvidere.

BRANCHENYT
Læs også