0

Olympus Danmark får millionbøde for at snyde med priser

Ulovligt prissystem koster Olympus Danmark en bøde på 3,6 mio. kr.

Kameraproducenten Olympus har fået en millionbøde for at benytte en ulovlig prisstrategi. Foto: Olympus

I en periode på ca. to år zoomede den danske afdeling af kameraproducenten Olympus - Olympus Danmark A/S - lidt for meget ind på forhandlernes priser.

Det koster nu en bøde på 3,6 mio. kr. for at overtræde konkurrenceloven. Det skriver Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen i en pressemeddelelse.

»Forbrugerne kan have betalt for meget for Olympus' kameraer. Olympus Danmarks prissystem var skruet sådan sammen, så det havde karakter af bindende videresalgspriser, og det er ulovligt,« siger Jakob Hald, direktør i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

Olympus Danmark anvendte over en periode på ca. to år frem til november 2013 et såkaldt kickback-system på bestemte kameramodeller.

Kickback-systemet fungerede ved, at Olympus Danmark betalte et kontant beløb tilbage til forhandlerne, hvis de kunne dokumentere, at de havde solgt kameraerne mindst den pris, som Olympus Danmark havde fastsat.

Hvis kameraerne blev solgt billigere, fik forhandlerne ingen penge retur, og det er ulovligt. 

»Olympus Danmark havde mulighed for at styre forhandlernes detailpriser via kickback-systemet, og det betød bl.a. at forhandlernes reelle indkøbspris afhang af, om de solgte kameraerne videre til mindst den pris, som Olympus havde fastlagt,« siger Jakob Hald.

I en mail til Finans skriver Olympus' Regional Division Manager Ray Okubo, at Olympus Danmark accepterer bøden, men understreger, at virksomheden ikke var klar over lovbruddet, før Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen henvendte sig.

Det var en uanmeldt kontrolundersøgelse hos Olympus Danmark, som fik Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen til at tage sagen op.

BRANCHENYT
Læs også