0

Grundfos er blevet dobbelt så meget værd på to år

En kraftig forbedring af indtjeningen har ført til, at markedsværdien af Grundfos er blevet fordoblet siden 2015. Den privatejede pumpekoncern er på højde med selskaber som TDC og Jyske Bank.

Den tidligere Lego-direktør Mads Nipper kom til Grundfos som ny koncernchef i august 2014. Siden da er indtjeningen i pumpekoncernen forbedret kraftigt. Foto: Casper Dalhoff

Gratist, Registreret: TOOL Oplåst artikel - prøv Finans

Medarbejderne i den jyske pumpekoncern Grundfos nyder nu godt af den fremgang i indtjeningen, som virksomheden har præsteret i de seneste år.

Hvert år indhenter Grundfos fra bank og revisor en vurdering af værdien af det privatejede selskabs aktier, og en helt frisk vurdering har fastslået, at Grundfos i dag er dobbelt så meget værd som i 2015. For medarbejderne betyder det, at de kan sælge deres aktier i Bjerringbro-virksomheden til ejerfonden for 884 kr. pr. styk mod 442 kr. for to år siden.

»Det er et godt stykke papir at have. Det er kun gået den rigtige vej,« siger Kitty Herholdt, fællestillidsrepræsentant for Grundfos-medarbejderne, hvoraf flere end 6.000 ejer aktier i firmaet.

Den nye aktiekurs værdiansætter hele Grundfos-koncernen til næsten 34 mia. kr. mod 17 mia. kr. i 2015. Det bringer Grundfos i liga med børsnoterede virksomheder som TDC, Jyske Bank og William Demant.

Vurderingen kommer, efter at Grundfos i sidste måned kom med årsregnskab for 2016, hvor indtjeningen igen var forbedret. Mads Nipper kom til som ny koncernchef i august 2014, da indtjeningen var på et lavpunkt, og siden er driftsresultatet (EBIT) næsten tredoblet til 2,2 mia. kr.

»Ud fra udviklingen i driften lyder værdiansættelsen faktisk ikke særligt aggressiv. Den lyder egentlig meget, meget fornuftig,« siger Peter Falk-Sørensen, direktør i Dansk Aktie Analyse, der har gennemgået udviklingen i Grundfos og hos konkurrenterne for Finans.

Grundfos er ikke børsnoteret, men derimod privatejet med Poul Due Jensens Fond som hovedaktionær. Næst efter fonden er stifterfamilien Due Jensen den største aktionær, mens medarbejderne i alt ejer 1,3 pct. af Grundfos.

Efter generalforsamlingen i 2015 kunne en Grundfos-aktie sælges for 442 kr. Denne kurs er fra 1. maj i år justeret til det dobbelte, dvs. 884 kr. Med samlet 38 mio. aktier er hele selskabet altså knap 34 mia. kr. værd.

Medarbejderne ejer samlet set aktier, der vil kunne sælges for mere end 400 mio. kr. med den nye kurs. Fordelt på de flere end 6.000 ansatte med aktier svarer det til ca. 70.000 kr. per medarbejderaktionær.

»Det er ud fra et ønske fra vores ejere, altså fonden, om, at de gerne vil dele virksomheden ikke fuldt ud men i stort omfang med medarbejderne sådan, at vi knytter medarbejderne tættere til os,« siger Kim Nøhr Skibsted, kommunikationsdirektør hos Grundfos.

Kun Poul Due Jensens Fond kan aftage medarbejdernes aktier, der ikke kan sælges ud af virksomheden.

Ved næste uges generalforsamling er udbyttet foreslået til i alt 825 mio. kr., hvilket er det højeste niveau siden 2011. Der er da også råd til det, for med udgangen af 2016 havde Grundfos en egenkapital på mere end 17 mia. kr.

BRANCHENYT
Læs også