Erhverv

Ikke et ord om skattemur i Trumps udspil

Donald Trumps skatteudspil mangler ét væsentligt punkt. Og det er rigtig gode nyheder for danske virksomheder.

Donald Trump har angiveligt valgt at droppe sin grænseskat i første omgang. Foto: AP Photo/Pablo Martinez Monsivais

Når den amerikanske præsident, Donald Trump, efter planen onsdag præsenterer sit længe ventede skatteudspil, vil det sandsynligvis være uden det punkt, de danske virksomheder har frygtet mest.

To kilder med indsigt i detaljerne siger ifølge New York Times, at der intet står om den frygtede importafgift - den såkaldte border adjusted tax (BAT) - i udspillet. Og det er gode nyheder for danske virksomheder.

En indførelse af BAT ville ellers kunne sikre amerikanerne skatteindtægter for milliarder af dollars og samtidig give konkurrencefordele til de amerikanske virksomheder; både de, der fremstiller og sælger varer i USA - og de, der producerer til eksport. Til gengæld vil skatten være et hårdt slag for virksomhederne uden for USA, der eksporterer til landet. Herunder danske virksomheder.

Danmark henter knap halvdelen af sit overskud på betalingsbalancen i USA, og derfor vil BAT kunne få vidtrækkende konsekvenser for en række danske virksomheder. Især inden for vindmøller, fødevarer og medicin. Danmarks mest værdifulde selskab, Novo Nordisk, henter halvdelen af sit salg i USA.

Eksperter frygter, at en indførelse af skattemuren vil kunne presse danske virksomheder til at flytte produktion og patenter til USA. Men selv om BAT eftersigende ikke er med i Donald Trumps udspil i denne omgang, er det endnu for tidligt at glæde sig.

»BAT kan blive taget op igen senere, men blev fundet for kontroversiel at inkludere nu,« skriver New York Times.

Hvis BAT bliver indført, vil en amerikansk virksomhed ikke længere blive beskattet af produkter, den fremstiller og sælger på eksportmarkedet. Det bliver den i dag. Omvendt vil en amerikansk virksomhed, der importerer, blive beskattet, når den sælger varen i USA. Dette i modsætning til i dag.

Bliver reglerne lavet om, vil det formentlig føre til en lavere efterspørgsel efter varer udenfor USA, da de vil blive beskattet. Imens vil efterspørgslen efter varer, der bliver fremstillet i USA, stige. Tilhængere af BAT mener dog, at denne effekt kan blive udlignet af en sideeffekt - nemlig en styrkelse af dollaren.

BRANCHENYT
Læs også