Udenlandske akademikere står højt på chefernes ønskeliste
Næsten to ud af tre ledere, der vil hente udenlandsk arbejdskraft, leder efter akademikere.
Næsten hver fjerde leder i det private erhvervsliv regner med at hente arbejdskraft i udlandet i løbet af det næste halve år.
Det viser en undersøgelse, som interesseorganisationen Lederne har foretaget i samarbejde med YouGov.
Det er særligt udenlandske akademikere, der står højt på ønskesedlen hos lederne. Hele 61 pct. af de ledere, der regner med at hente udenlandsk arbejdskraft, er på jagt efter medarbejdere med videregående uddannelser.
I alt har 1.881 ledere i det private erhvervsliv deltaget i undersøgelsen, og 24 pct. af dem forventer, at deres virksomhed vil rekruttere udenlandsk arbejdskraft i løbet af det næste halve år. Den tilsvarende andel i 2013 var blot 11 pct.
Den stigende efterspørgsel efter udenlandsk arbejdskraft skal dog ikke ses som en negativ ting for dansk økonomi.
»Den udenlandske arbejdskraft skal ses som et tilvalg, ikke som et fravalg af dansk arbejdskraft. Undersøgelsen viser, at det især er vidensmedarbejdere, specialister og faglærte, som er efterspurgt, og de vil kunne bidrage med viden og arbejdskraft, der vil skabe øget vækst i Danmark. Samtidig er det vigtigt at huske flaskehalsene fra 00'erne. Kombinationen af, at vi skal have uddannet flere faglærte i Danmark og den stigende rekruttering af udenlandsk arbejdskraft gør forhåbentlig, at der dæmmes op for risikoen for flaskehalse,« siger formand for Lederne, Svend Askær, til Ledernes egen hjemmeside.
Hos Ingeniørforeningen i Danmark, IDA, ser man positivt på mulighederne for at hente udenlandsk arbejdskraft.
Ifølge Juliane Marie Neiiendam, der er formand for Ansattes Råd i IDA, er ledigheden for ingeniører under 2,2 pct. Derfor vil hun gerne hjælpe med at skaffe den nødvendige arbejdskraft i udlandet.
»Det, som er afgørende for os, er, at vi beholder arbejdspladserne i Danmark. Derfor hjælper vi virksomhederne med at skaffe den arbejdskraft, som de har behov for,« siger Juliane Marie Neiiendam til Berlingske Business.