Erhverv

Opec presser oliepriserne op: Ny aftale er næsten på plads

Med Saudi-Arabien som indpisker er Opec-landene tæt på en aftale om at forlænge produktionsloftet yderligere ni måneder. Det får oliepriserne til at stige.

Opec-landene er tæt på at indgå en ny aftale om at begrænse produktionen. Et af de mest kritiske lande - Irak - har nu accepteret at støtte aftalen. 
Foto: AP/Hasan Jamali

Oliepriserne steg mandag til det højeste niveau i en måned.

Prisstigningerne er en reaktion på, at det efterhånden anses for givet, at Opec-landene senere i denne uge bliver enige om at forlænge det produktionsloft, der blev indført i november 2016.

I forhandlingerne om et produktionsloft har Iraq hidtil været et af de mest fodslæbende Opec-lande, og hidtil også det land, der har overskredet den nuværende aftale mest. Det krigsplagede land har desperat brug for hård valuta, men har efter et besøg i dag fra Saudi Arabiens olie- og energiminister alligevel indvilget i at støtte en forlængelse af produktionsloftet med ni måneder.

Med Iraks støtte er en af de sidste forhindringer fjernet, inden Opec-landenes olieministre senere i denne uge samles i Wien for at underskrive en aftale om at forlænge produktionsloftet. En række lande uden for Opec - herunder Rusland - støtter også aftalen om at begrænse olieproduktionen i yderligere ni måneder.

Aftalen blev oprindeligt indgået som en reaktion på, at global overforsyning i begyndelsen af 2016 pressede olieprisen helt ned under 30 dollar pr. tønde. I tiden efter, at aftalen blev indgået i efteråret 2016 steg olieprisen fra omkring 45 til knap 55 dollar. Siden tog prisen et nyt dyk til under 50 dollar, men har den seneste måned været støt stigende til nu knap 54 dollar.

Flere analytikere sår dog tvivl om den langsigtede effekt af Opec-aftalen. Dels er der en reel risiko for, at aftalen undermineres af Opec-lande som Irak, der ikke overholder produktionsloftet. Dels har skifterolieproducenerne i USA vist sig at være langt mere sejlivede og konkurrencedygtige end tidligere antaget. De er i fuld gang med at skrue op for produktionen, hvilket vil gøre det vanskeligt for Opec at nå målet om at reducere de globale lagre, der bugner af olie.

BRANCHENYT
Læs også