Aldi lukker 32 danske discountbutikker efter nyt milliontab

Den tyske discountkæde skiller sig de kommende uger af med 32 forretninger rundt om i landet, der ifølge kæden er for små og utidssvarende. Det sker efter endnu et millionunderskud.

Aldi lukker 32 af de 220 danske discountbutikker. Arkivfoto: Mikkel Berg Pedersen.

Kampen mellem de danske discountkæder betyder nu lukning af yderligere 32 butikker. Aldi står for lukningen efter et år, der atter gav den tyske kæde blodrøde tal på bundlinjen her i landet. Kæden understreger dog, at der fortsat kommer den kapital fra ejeren, som er nødvendig til at gennemføre investeringer i mere moderne danske butikker.

Det er kun én måned siden, at købmandskoncernen Dagrofa meddelte, at den lukker discountkæden Kiwi med 103 butikker. Netop Kiwi har udløst store millionunderskud gennem de seneste år.

Tyske Aldi har også været gennem år med økonomiske trængsler på det danske marked. De foregående fem regnskabsår har kæden haft et samlet underskud på 950 mio. kr.

Aldi
  • En af verdens største discountkæder.
  • Åbnede i 1977 Danmarks første discountbutik.
  • 220 butikker i Danmark.
  • Beskæftiger omkring 2.000 medarbejdere her i landet.
  • Ejes af Aldi Nord er en familieejet tysk dagligvarekoncern med hovedsæde i Essen.
  • Koncernen har ca. 5.000 butikker i ni lande: Tyskland, Polen, Belgien, Danmark, Frankrig, Luxembourg, Holland, Portugal og Spanien.

Tirsdag middag har Aldis danske selskab udsendt nøgletal for 2016, som viser, at det år gav et nyt underskud – denne gang på 243 mio. kr.

Aldi-direktør Thomas Bang understreger, at der faktisk er tale om en forbedring på 54 mio. kr. i forhold til året før. Og samtidig er omsætningen steget med 2,5 pct. - til 3,7 mia. kr. – i et ellers stort set fladt dagligvaremarked.

Aldi har aktuelt 220 butikker på det danske marked, men i forbindelse med lanceringen af nøgletal for 2016 meddeler kæden, at 32 butikker spredt ud over landet lukkes den kommende tid.

»Aldi var den første discountkæde i Danmark, og vi bliver her i landet. Konkurrencen er hård, og kravene hos forbrugerne ændres. Så vi skal af med utidssvarende små butikker, og i stedet er vi på vej til at investere i nye større og moderne butikker, der kan give kunderne de rette indkøbsoplevelser,« siger Thomas Bang, direktør for kvalitet, CSR og kommunikation i Aldi Danmark.

Han ønsker endnu ikke at udtale sig om, hvor mange nye store butikker Aldi vil etablere frem for de 32, som nu lukkes. Heller ikke hvorvidt Aldi er i gang med at forhandle om overtagelse af ledige Kiwi-butikker, som Dagrofa har udbudt til konkurrenterne.

»Vi kommer senere i år med en investeringsplan for modernisering af den danske kæde. Lige nu er fokus på at få de 32 butikker afviklet,« siger Thomas Bang.

Aldis underskud på det danske marked er gennem årene dækket ind fra det tyske moderselskab. Kæden har nemlig fået flere kapitalforhøjelser på i alt op mod 1,5 mia. kr. Senest kom der i efteråret 2016 en kvart milliard fra Tyskland til dysten i den danske discountkrig.

Ifølge Thomas Bang er der ikke i det nye 2016-regnskab lagt op til, at der aktuelt tilføres yderligere frisk kapital fra Aldi-koncernen. Men han understreger, at der kommer nye investeringer i 2017.

»Og i den i den sammenhæng kan vi formentlig få behov for ny kapital og vil få det. Vores tyske ejere tror på en fremtid i Danmark,« siger Thomas Bang.

Aldi skiftede i februar ledelse i det pressede, danske selskab. Tyske Volker Kasch fratrådte efter to år på posten. I stedet er administrationschef Hans Erik Hansen midlertidigt adm. direktør igen, sådan som han var, før den 45-årige Volker Kasch kom til.

Årsregnskab:

Aldi Holding ApS. (mio. kr.) 2016 2015
Omsætning 3.664 3.575
Driftsresultat -229 -282
Årsresultat -243 -297
Egenkapital 1.432 1.175
Læs også
Top job