Erhverv

Tesla slår rekord: Var mere værd end BMW

Fredag nåede Tesla-aktien kortvarigt nye højder.

Elon Musk grundlagde Tesla i 2003, hvilket har gjort ham til millardær. Foto: AP/ Marcio Jose Sanchez

For ti år siden var det kun de færreste, der kunne prale af at kende til den amerikanske bilproducent Tesla. Men siden virksomheden blev grundlagt i 2003, er dens værdi og størrelse mangedoblet. Så meget at Teslas markedsværdi fredag kortvarigt overgik BMW's, hvilket gjorde elbilproducenten til den fjerde mest værdifulde i verden efter Toyota, Daimler og Volkswagen.

Det skriver flere medier, herunder Bloomberg og e24.no.

Fredag nåede Tesla-aktien 376,87 dollars, inden den faldt igen til 357,32 ved lukketid. Dermed blev Elon Musks virksomhed igen passeret af BMW.

Ikke desto mindre har udviklingen hos Tesla været eksplosiv. Over de seneste fem år er aktien øget med over 1.100 pct. - alene i år lyder tallet på 69,5 pct. Det har blandt andet ført til, at Tesla tidligere i år overhalede General Motors' markedsværdi, skriver Bloomberg, selvom sidstnævnte har solgt 10 mio. biler i foråret. Til sammenligning har den amerikanske elbilproducent solgt 80.000 køretøjer.

Den høje markedsværdi skyldes, at Tesla, der også producerer batterier, prissættes som et IT-selskab frem for et bilselskab. Det betyder eksempelvis, at investorer, i håbet om en stor udbetaling i fremtiden, muligvis hæfter sig mindre ved virksomhedens overskud.

Også sammenlignet med BMW's salg og overskud er Tesla tydeligt bagud. I 2016 solgte den tyske bilproducent nemlig 2,4 mio. biler, mens Tesla solgte under 80.000. Det medførte et tab på 4,8 mia. kr. i 2016, mens BMW tjente over 50 mia. kr.

Grundlægger Elon Musk har allerede annonceret, at Teslas hidtil mest prisvenlige bil, Model 3, bliver sat i produktion til juli.

Desuden har Tesla også en lastbil undervejs, som præsenteres til september. Indtil videre har virksomheden primært fokuseret på at producere eldrevne personbiler.

Læs også
Top job